Svako od nas se trudi da što više povede računa o koži lica, odnosno da odabere adekvatne kreme za njegu, koje su po svom sastavu i karakteristikama usaglašene sa određenim tipom kože.

lice

U tom smislu, među glavnim sastojcima ovih kozmetičkih proizvoda svakako su i određene kiseline, koje imaju vrlo važnu funkciju kada je njega lica u pitanju.

Pojedine doprinose boljoj hidrataciji, mladalačkom izgledu, a neke od njih čak utiču na smanjenje određenih vidljivih mana kože. Kako biste se u potpunosti upoznali sa ovom tematikom, odnosno znali koji sastav kreme vama najviše pogoduje, nastavite sa čitanjem.

Saznajte sve o ulozi hijaluronske, salicilne i ostalih kiselina u njezi kože lica, sa stanovišta dermatologa.

Hijaluronska kiselina

Ukoliko je vašoj koži prijeko potrebna hidratacija, odnosno ako imate problem sa isušivanjem, usahlim izrazom lica, kada sitne linije i bore postaju vidljivije, onda je hijaluronska kiselina definitivno neophodan sastojak kada je vaša svakodnevna rutina njege lica u pitanju.

Osim benefita u vezi sa hidratacijom, dermatolozi posebno nagašavaju ulogu "popunjavanja" pomenutih sitnih linija na licu, što koži vraća sjaj i prepoznatljiv mladalački izgled. Stoga je hijaluronska kiselina nezaobilazni dio svih anti-ejdž kozmetičkih proizvoda.

Napomenimo i da je hijaluronska kiselina već prirodno sadržana u našem ogranizmu, a od toga 50% u vezivnom tkivu dermisa kože - ona održava hidrataciju i vitalnost kolagenih vlakana, zbog čega je koža elastična i mladolika.

Ipak, sa godinama, smanjuje se njeno prisustvo, pa je njega kože lica kozmetičkim proizvodima koji je sadrže svima prijeko potrebna, jer može, naravno, ne zaustaviti, već usporiti proces starenja.

Salicilna kiselina

Ona se ubraja u beta hidroksi kiseline, dobija se uglavnom iz vrbove kore, i ima višestruke benefite po kožu lica, pa se zato i nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima ove namjene, ali i zasebno kao supstanca koja se naročito koristi u tretiranju kože lica sklone aknama, kao i za tretmane pilinga.

Salicilna kiselina, za razliku od alfa hidroksi kiselina ima moć dubinskog prodiranja u pore, pa je zato i nezaobilazni sastojak svih kozmetičkih proizvoda koji su specijalizovani za rješavanje problema sa bubuljicama.

Ono što se njome zapravo podstiče jeste ojačavanje prirodnog proteina kože, koji vezuje mrtve ćelije kože, i spriječava upalne procese koji vode ka nastanku mitisera, i drugih vrsta akni.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina se ubraja u alfa hidroksi kiseline, te se njeno dejstvo tiče površinskog sloja kože, odnosno ona ima funkciju da ukloni mrtve ćelije kože sa površine kože lica, dajući koži zaglađen i baršunast izgled.

Posebno se proporučuje kao dio njege kod onih koji imaju grublji i dozreli izgled kože lica, jer se njenom upotrebom postiže potreban efekat pilinga, što direktno utiče na jačanje kolagena, sa čim je u vezi i željeni mladalački izgled kože.

Napomenimo i da, s obzirom na to da piling često može iritirati kožu, sa ovom kiselinom to nije slučaj, jer je ona dovoljno blaga da je mogu koristiti i oni sa izrazito osjetljivom kožom lica.

Lumunska kiselina

Još jedna kiselina čija se namjena tiče tretmana uklanjanja mrtvih ćeila kože, i u ovom slučaju takođe sa površinskog sloja kože lica.

Koristi se za blage tretmane pilinga, a njenom upotrebom se spriječavaju dalja gomilanja mrtvih ćelija, koje mogu začepiti pore i dovesti do zapaljenskih procesa.

Dermatolozi preporučuju da proizvode sa ovim sastojkom koriste oni koji imaju problem sa pigmentacijom, jer limunska kiselina ima moć izbjeljivanja i ujednačavanja tena, kao i da ih izbjegavaju dame sa izrazito osjetljivom kožom lica.

Mliječna kiselina

Mliječna kiselina je alfa hidroksi kiselina koja se apsorbuje iz kiselog mlijeka. Ona, poput salicilne i glikolne kiseline, takođe uklanja mrtve ćeije, i pospješuje elastičnost vlakana keratina.

Osim toga, efikasna je i u ukljanjanju fleka sa kože lica, čineći je baršunastom, a ten ujednačenim.

Ubraja se u sastojke koji doprinose dubinskom pilingu, i trebalo bi da je izbjegavaju oni koji imaju izrazito suvu ili osjetljivu kožu lica.

Retinoična kiselina

Prvobitna upotreba retinoične kiseline u njezi kože lica potekla je od tretiranja gljivičnih oboljenja kože, kada je, prema zaključcima dermatologa, primjećeno da koža od ove kiseline postaje svjetlija, pa se zbog toga danas može naći kao glavni sastojak kozmetičkih proizvoda koji su namijenjeni tretmanu crvenila, rozacee, kao i hiperpigmentacije.

Osim toga, normalizuje proizvodnju keratina, što je posebno važno za mladalački izgled kože.