Za merak ili belaj – U Hercegovini se ne može bez lozovače

Autor: Redakcija i saradnici Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 26. 11. 2017. - 14:21h

Slobodno se može reći da je loza kultno piće Hercegovaca. Ne daj Bože da nam neki gost dođe u kuću, a da nema loze. Svako veselje je nezamislivo bez ovog pića.

loza

Bilo da smo srećni ili tužni, da nas boli grlo, imamo temperaturu ili bol u kostima – loza nam rješava sve probleme.

Svaki Hercegovac ima bar nekog u porodici ko dan ne započinje bez rakije, ili onoga iza koga je ostala legenda da je živio preko stotinu godina u zdravlju i veselju samo zato što je pio lozu.

U ranu jesen iz mnogih hercegovačkih dvorišta vije se tanki dim. Topli su dani i nije vrijeme loženju, pa to putnike namjernike često zbunjuje. Ali Hercegovci znaju da to domaćini peku lozu.

Skoro da nema kuće u kojoj se ne peče domaća loza, barem jedan kazan, za lijek i za merak. Bez loze se ne može ni čestito nazdraviti ni dobrodošlica poželjeti. Domaća loza ponos je Hercegovaca, pa nije ni čudo što se sa velikom brigom ali i uživanjem priprema.

A tek pečenje loze, pa to je prava fešta. Pečenje uvijek ide uz veselo društvo, mezu i duge priče, podgrijane povremenim isprobavanjem novopripremljene „ljepotice“.

Pitanje je koliko je medicina priznaje kao ljekovitu, ali tradicija od domaće loze ne odustaje. Tradicija je, takođe,  i da se na svaku čestitku sa bocom ide, kao i da se domaćom lozom dočekuju gosti, pa tako i uz sva moderna svjetska pića kuću bez loze u Hercegovini teško da ćete naći.

Među Hercegovcima je oduvijek postojalo vjerovanje da je loza veoma ljekovita i da poneka čašica tog žestokog pića povoljno utiče na zdravlje, što su i potvrdila neka medicinska istraživanja.

Loza se koristi kao lijek za ispiranje grla, čiščenje rana, privija se na uboje, oko grla, služi za masiranje i skidanje temperature, kao i za pripremu raznih travarica.

Istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje alkohola povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji umjereno koriste to piće, rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti – infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.

Jedna čašica rakije liječi upale unutrašnjeg zida krvnog suda u kome se nalazi masna naslaga, koja može da prouzrokije pucanje i srčani udar, a,  takođe, usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje, ako već postoji.

Mnogi uzimaju jednu čašicu izjutra kao lijek za „spaljivanje bakterija“. Ne treba piti lozu koja ima više od 44 volumnih procenata. Loza, kao i svako drugo žestoko piće, jačine 50 i više volumnih procenata, štetna je za jetru, želudac i mozak kada se duže vrijeme uzima.

Kazan za rakiju

Dobra loza mora da ima miris, aromu i da bude pitka. Treba da sklizne niz grlo, a ne da ga zapara, da grije u stomaku.

Kao i svako drugo piće i lozu trebe piti u umjerenim količinama. Pri tome se pod umjerenim količinama, podrazumijeva količina koja sadrži 10 grama alkohola, što odgovara jednoj krigli piva, čaši vina ili čašici žestokog pića, s tim što se trudnicama ne preporučuje.

S druge stane, ako se češće pije veća doza alkoholnih pića, onda je dejstvo štetno, jer može da ošteti srčani mišić i dovede do grčenja perifernih krvnih sudova.

U slučaju dugogodišnjeg svakodnevnog ispijanja većih količina, od 80 grama, ili osam čašica loze, može da dođe do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, s tim što su žene podložnije tim promjenama.

Istovremeno dolazi do povišenog krvnog pritiska i pojave arterijske hipertenzije.

A nije ni nekalorična, žestoka pića sa 50 vol% alkohola imaju 350 kcal/100ml. Imajte u vidu da nije kriva loza, kriva je količina.

Preporuka je i da se flaša iz koje dugo niste sipali neko jako alkoholno piće prije korišćenja nekoliko puta promućka, da se ujednači jačina rakije.

Istovremeno će se otkriti talog ako ga ima, a ujednačiće se i mirisne komponente.

Rakiju treba znati uživati. Svaka se „budala zna naliti“ ali, uživati u lozi znaju rijetki.

Prije pijenja treba uživati u njenoj boji, mirisu koji se širi od topline čaše u ruci.

Grije domaća loza, i razveseli i opusti, pa je probajte kad budete u prilici da posjetite Hercegovinu, ali pažljivo, jedna čašica je sasvim dovoljna za merak, a koja više za muku i belaj.

Deda duva

Ako ste popili malo više nikako ne sjedajte na bicikl. Evo zašto.

TAGOVI:

Komentari

Hercegovci,dobre su vam rakije,ali nema dobre loze bez Crnogorske Krune.

Odgovori

Hercegovac ti naspe jednu čašicu i skloni bocu. Zao mu da se troši.

Odgovori

Sarajlija, jednostavno lažeš bez potrebe.Zašto?

Odgovori

U Hercegovini: Br.1_Šljiva _2_Loza
Br_1_Jagnjetina
Br_2_Prasetina
Amin

Odgovori

Hercegovina broj 1:Pršut

Odgovori

Mi hrišćani znamo gdje je prava snaga,zato alkohol širi vidik u pravom smjeru…..:)))))))))

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja