Slobodno se može reći da je loza kultno piće Hercegovaca. Ne daj Bože da nam neki gost dođe u kuću, a da nema loze. Svako veselje je nezamislivo bez ovog pića.

loza

Bilo da smo srećni ili tužni, da nas boli grlo, imamo temperaturu ili bol u kostima - loza nam rješava sve probleme.

Svaki Hercegovac ima bar nekog u porodici ko dan ne započinje bez rakije, ili onoga iza koga je ostala legenda da je živio preko stotinu godina u zdravlju i veselju samo zato što je pio lozu.

U ranu jesen iz mnogih hercegovačkih dvorišta vije se tanki dim. Topli su dani i nije vrijeme loženju, pa to putnike namjernike često zbunjuje. Ali Hercegovci znaju da to domaćini peku lozu.

Skoro da nema kuće u kojoj se ne peče domaća loza, barem jedan kazan, za lijek i za merak. Bez loze se ne može ni čestito nazdraviti ni dobrodošlica poželjeti. Domaća loza ponos je Hercegovaca, pa nije ni čudo što se sa velikom brigom ali i uživanjem priprema.

A tek pečenje loze, pa to je prava fešta. Pečenje uvijek ide uz veselo društvo, mezu i duge priče, podgrijane povremenim isprobavanjem novopripremljene "ljepotice".

Pitanje je koliko je medicina priznaje kao ljekovitu, ali tradicija od domaće loze ne odustaje. Tradicija je, takođe,  i da se na svaku čestitku sa bocom ide, kao i da se domaćom lozom dočekuju gosti, pa tako i uz sva moderna svjetska pića kuću bez loze u Hercegovini teško da ćete naći.

Među Hercegovcima je oduvijek postojalo vjerovanje da je loza veoma ljekovita i da poneka čašica tog žestokog pića povoljno utiče na zdravlje, što su i potvrdila neka medicinska istraživanja.

Loza se koristi kao lijek za ispiranje grla, čiščenje rana, privija se na uboje, oko grla, služi za masiranje i skidanje temperature, kao i za pripremu raznih travarica.

Istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje alkohola povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji umjereno koriste to piće, rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti - infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.

Jedna čašica rakije liječi upale unutrašnjeg zida krvnog suda u kome se nalazi masna naslaga, koja može da prouzrokije pucanje i srčani udar, a,  takođe, usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje, ako već postoji.

Mnogi uzimaju jednu čašicu izjutra kao lijek za „spaljivanje bakterija“. Ne treba piti lozu koja ima više od 44 volumnih procenata. Loza, kao i svako drugo žestoko piće, jačine 50 i više volumnih procenata, štetna je za jetru, želudac i mozak kada se duže vrijeme uzima.

Kazan za rakiju

Dobra loza mora da ima miris, aromu i da bude pitka. Treba da sklizne niz grlo, a ne da ga zapara, da grije u stomaku.

Kao i svako drugo piće i lozu trebe piti u umjerenim količinama. Pri tome se pod umjerenim količinama, podrazumijeva količina koja sadrži 10 grama alkohola, što odgovara jednoj krigli piva, čaši vina ili čašici žestokog pića, s tim što se trudnicama ne preporučuje.

S druge stane, ako se češće pije veća doza alkoholnih pića, onda je dejstvo štetno, jer može da ošteti srčani mišić i dovede do grčenja perifernih krvnih sudova.

U slučaju dugogodišnjeg svakodnevnog ispijanja većih količina, od 80 grama, ili osam čašica loze, može da dođe do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, s tim što su žene podložnije tim promjenama.

Istovremeno dolazi do povišenog krvnog pritiska i pojave arterijske hipertenzije.

A nije ni nekalorična, žestoka pića sa 50 vol% alkohola imaju 350 kcal/100ml. Imajte u vidu da nije kriva loza, kriva je količina.

Preporuka je i da se flaša iz koje dugo niste sipali neko jako alkoholno piće prije korišćenja nekoliko puta promućka, da se ujednači jačina rakije.

Istovremeno će se otkriti talog ako ga ima, a ujednačiće se i mirisne komponente.

Rakiju treba znati uživati. Svaka se "budala zna naliti" ali, uživati u lozi znaju rijetki.

Prije pijenja treba uživati u njenoj boji, mirisu koji se širi od topline čaše u ruci.

Grije domaća loza, i razveseli i opusti, pa je probajte kad budete u prilici da posjetite Hercegovinu, ali pažljivo, jedna čašica je sasvim dovoljna za merak, a koja više za muku i belaj.

Deda duva

Ako ste popili malo više nikako ne sjedajte na bicikl. Evo zašto.