Voda je definitivno element koji nas hidrira, a našu kožu čini mladalačkom i jedrom. Posljednjih godina u oblasti kozmetike i dermatologije naročito se govori o fantastičnim svojstvima termalnih voda, odnosno proizvoda koji su na njihovoj bazi.

termalna voda za lice

U nastavku, pročitajte sve o blagodetima termalne vode za ljepotu lica.

 

Poslednjih desetak godina, termalne vode su postale vrlo popularne u dermatologiji, ali ta popularnost nije nimalo slučajna.

S obzirom da je poznata njihova upotreba još od antičkih vremena, danas se oko izvora termalne vode nalaze brojna lječilišta.

Dokazano je da mineralni sastav vode ima terapijsko dejstvo na kožu, poboljšava cirkulaciju u organizmu, pozitivan uticaj na elastičnost i čvrstoću vezivnog tkiva.

Ublažavanje bolova koštano-mišićnog sistema je takođe evidentno, a termalne vode djeluju još i antiinflamatorno, spazmolitički, jačaju imuni sistem i pospješuju eliminaciju toksina iz organizma.

Što se samog dejstva na kožu tiče, termalne vode imaju sposobnost da umire crvenilo ili opekotine, ubrzaju zarastanje rana, hidriraju kožu, djeluju protivupalno, poboljšavaju tonus kože i pozitivno djeluju na veliki broj dermatoza.

I sve ovo zahvaljujući mineralima koje prikupe na svom pedesetogodišnjem putu kroz unutrašnjost zemlje.

Bakar: Vrlo važan element, jer učestvuje u procesu sinteze kolagena i u pigmentaciji kože. Sastavni je deo lizil-oksidaze za umrežavanje kolagena i tirozinaze u melanogenezi, pa pomaže u regeneraciji kože i redukciji bora.

Cink: Dominantan kofaktor mnogih enzima u organizmu, pa tako i onih koji su važni za zdravlje i strukturu kože. U posljednje vreme se smatra i netradicionalnim antioksidansom.

Cink je u određenim oblicima, kao što je cink-oksid, već poznata ljekovita supstanca u dermatologiji. Visoka koncentracija cinka je zaslužna za stimulaciju razvoja keratinocita, a njegovo prisustvo u topikalnim preparatima se koristi kao pomoć kod raznih ekcema, svraba i crvenila.

Kalcijum: Jedan od ključnih komponenti epitelizacije i regulacije procesa nastanka korneocita iz bazalnih keratinocita.

Vrlo je važan za barijeru kože a u kombinaciji sa magnezijumom u odgovarajućem odnosu pozitivno utiče na barijernu homeostazu kože.

Magnezijum: U dermatologiji je vrlo važan odnos kalcijuma i magnezijuma, jer je magnezijum u odnosu sa kalcijumom odgovoran za vazodilataciju i snižavanje krvnog pritiska, a to je bitno kod edema i crvenila kože.

Selen: Element prisutan u tragovima, a u visokim dozama je toksičan i inhibira sintezu DNK ali male koncentracije kakve su prisutne u nekim termalnim vodama, djeluju upravo suprotno – podstiču sintezu DNK i rast ćelija.

Osim toga, djeluje antioksidativno i protivupalno, pa štiti od fotooštećenja uzrokovanih UVA i UVB zracima.

Termalne vode za njegu lica možete naći u većini apoteka.