Pršut je omiljeni specijalitet nas Hercegovaca. U Hercegovini skoro da nema domaćinstva u koje kada im dođete u posjetu nećete biti posluženi pršutom.

prsut

Zemlja porijekla ovog delikatesa je Italija. Ovaj popularni specijalitet proizvodi se i širom Balkana. Najpoznatiji su njeguški, hercegovački, kraški, užički. Italijanski pršuti, kao i istarski nisu dimljeni, a pršuti iz Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Hrvatske jesu i to na različitim vrstama drveta od čega dobijaju i specifičan miris i ukus.

Pršuti proizvedeni od svinjskog mesa se nutritivno razlikuju ne samo od proizvođača do proizvođača, nego i od same svinje od koje je napravljen. Neki pršuti su masniji, dok su neki krtiji, zavisno od ishrane ali i rase svinje.

U prosjeku, na 100 grama sadrži oko 250 kalorija, i to zbog 30 grama proteina i 14-15 grama masti. Pršut ne sadrži ugljene hidrate. Meso uopšteno govoreći, pa i meso pršuta, predstavlja važan izvor biološki vrijednih proteina, gvožđa, cinka, bakra i vitamina B12, sastojaka koji nedostaju namirnicama biljnog porijekla.

Meso sadrži dosta fosfora, što utiče na kombinaciju s drugim namirnicama, odnosno treba ga kombinovati s namirnicama koje sadrže manje fosfora, kako bi se omogućila apsorpcija gvožđa i drugih mineralnih komponenata i oligoelemenata.

U hladnim zimskim danima više nego obično jedemo pršut. Pojedina istraživanja pokazala su da su suhomesnati proizvodi, pa i pršut, kancerogeni, ali nutricionisti skoro jednoglasno tvrde da su rizici neznatni ako ove namirnice jedete u umjerenim količinama.

prsut

Namirnice kao što su usoljeno meso i suhomesnati proizvodi sadrže nitrate i nitrite, koji se u želucu pretvaraju u nitrozamine. To su opasne kancerogene supstance, ali samo za neke vrste životinja, dok nije potvrđeno da imaju negativno dejstvo na ljudsko zdravlje.

Nutricionisti upozorava da suhomesnati proizvodi koji sadrže mljeveno miješano meso, poput salama i kobasica, često imaju previše masnoća, koje mogu povećati nivo holesterola u krvi i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zato ih izbjegavajte, a umjesto njih radije birajte „čisto“ suvo meso, kao što je meso pršuta.

Pravi domaći pršut je namirnica koja je dozvoljena u pravilnoj ishrani jer se kao konzervans koristi so i bijeli luk i ljuta paprika. Međutim, treba voditi računa o količini unosa zbog soli, koja može izazvati kardiovaskularne probleme i povišeni krvni pritisak.

Piće koje se najčešće pije uz pršut je suvo bijelo vino.

Pa Hercegovci, možete i dalje uživati u ovom specijalitetu, ali umjereno.

hercegovacka kuca trebinje