Vrijeme je pravljenja zimnice. Jedna od najomiljenijih je svakako ajvar. Vrijedne domaćice su ga već napravile. Tradicionalni je dio zimnice i obično se pravi u jesen, kada je sezona paprika.

domaci ajvar

Neki ga nazivaju prilogom, neki salatom, a neki namazom. Kako god, ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta naše kuhinje. Govorimo, naravno, o domaćem ajvaru.

Postoji puno recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, bijeli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio to što jeste.

Pravi se od najfinije crvene paprike. Paprike se prije kuvanja ispeku, očiste, ocijede i samelju. U njih se dodaje ulje, so i bijeli luk sitno isjeckan.

Pošto domaći ajvar sadrži samo povrće i malo ulja, samim tim nema puno kalorija. Nije opasan za kilažu, pod uslovom da se jede, kao i sve, u umjerenim količinama.

Sadrži bkelančevine, ugljene hidrate i masti. Oko 100 grama ove namirnice sadrži u prosjeku od 80 do 130 kalorija.

Iako je paprika, koja je glavni sastojak ajvara, izuzetno zdrava, zbog pečenja gubi veliki dio svojih izuzetnih sastojaka. Svi korisni sastojci nalaze se tek u tragovima u ajvaru. Ne sadrži mnogo nutrijenata, pa se ne može smatrati pretjerano korisnom hranom.

Dobar je da se kombinuje sa drugim namirnicama.

domaci ajvar

Uživanje u ovom delikatesu ne čini našem organizmu nikakvu štetu, što je vrlo pozitivno. Nije štetan, naprotiv, u njemu možemo da uživamo, mada nema pretjerane koristi za ogranizam, osim što je izuzetno ukusan.