Boja kože je definisana pigmentom zvanim melanin koji se reprodukuje u posebnim ćelijama kože.

pigmentacija koze

Postoji preko 150 gena koji utiču na boju kože bilo direktno ili indirektno, odnosno predodređuju je, tako da, uzevši to u obzir, ne postoji mnogo toga što bi moglo da se uradi ili izmijeni kada je riječ o prirodnoj pigmentaciji kože.

Ipak, postoje određena stanja koja nastaju kao vrsta poremećaja u pigmentaciji kože, koji onda uglavnom zahtijevaju specifičnu njegu i tretman prilagođen nastalom problemu.

Poremećaji u pigmentaciji mogu biti genetski ili izazvani spoljnim faktorima, kao na primjer usljed prekomjerne izloženosti štetnom UV zračenju, što je sada zbog ljetnog perioda naročito aktuelna tema.

Posebno je neprijatno kada se ova stanja manifesuju na koži lica, koja je posebno osjetljiva na spoljne uticaje.

Uglavnom, u nastavku teksta ćemo se detaljnije baviti problemima sa pigmentacijom kože - zašto nastaju, ali i kako da ih tretirate na potpuno prirodan način.

Šta uzrokuje promjene kod pigmentacije kože?

Ponekad se proizvodnja melanina izmjeni na način da se stvori ili previše ili premalo melanina, što dovodi do promjena u pigmentaciji kože.

Ove promjene čine da naša koža izgleda blijeđe ili tamnije nego što je uobičajeno.

Previše melanina dovodi do hiperpigmentacije, a premalo melanina do hipopigmentacije.

Glavni uzročnik promjene pigmentacije nastaje usljed hormonalnog disbalansa, ili bioloških faktora poput trudnoće.

Spoljni faktori, poput pretjerane izloženosti suncu koja dovodi do opekotina, radijacije ili kontakta sa određenim hemikalijama mogu takođe, ali rjeđe, uticati na pojavu promjene pigmentacije. Pigmentacija kože je praćena svrabom kože.

U nastavku ćemo vam uz objašnjenje određenih stanja, predložiti i neke od prorodnih sredstava za problem sa pigmentacijom kože. U zavisnosti od oštećenja, savjetuje se korišćenje ovih prirodnih melema, od nedjelju dana do šest mjeseci.

Melazma

Melazma je pigmentacija kože koja se najčešće javlja na licu u obliku braon fleka i to na području čela, obraza, gornje usne, nosa ili brade. Melazmu tipično možemo vidjeti kod trudnica.

Mrlje jednostavno nestanu poslije trudnoće, mada ponekad i ostanu. Muškarci u poređenju sa ženama znatno rjeđe imaju problem sa ovim stanjem kože.

- Narandžasta pasta: Oljuštite narandžinu koru i napravite pastu od nje sa nekoliko kašičica mlijeka. Ostavite pola sata da odstoji, a zatim nježno izmasirajte lice ovom pastom, pa isperite toplom vodom. Nanosite narandžastu pastu na vaše lice najmanje 3 do 4 puta nedjeljno, kako biste pospješili obnovu ćelija kože i uklonili crne mrlje.

- Đus od Aloje Vere: Nježno nanesite đus od aloje vere na pogođeno područje i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Isperite toplom vodom. Aloja vera sadrži polisaharide koji efikasno uklanjaju crne mrlje sa kože.

- Kurkuma u prahu i mlijeko: Napravite pastu sa pet kašičica kurkume u prahu i 10 kašičica mlijeka i nanesite je na cijelo lice. Nježno je nanesite, masirajući lice i isperite toplom vodom nakon 20 minuta.

- Badem i med, krema za lice: Napravite kremu za lice od badema i meda. Nanesite kremu na lice i isperite nakon 15 minuta.

- Koristite kremu za zaštitu od sunca: UV zračenje samo pogoršava oboljenje, tako da uvijek koristite kremu za sunčanje.

Hiperpigmentacija i hipopigmentacija

Poslije određenih upalnih procesa, poput određenih mjehura, plikova, iritacija, kože koja je izgorjela na suncu, ili je pretrpila neku drugu vrstu traume, pogođena regija može biti podložna povišenoj ili smanjenoj reprodukciji pigmenta, što se imenuje hiperpigmentacojom, odnosno hipopigmentacojom kože.

Prirodni melemi koji vam mogu pomoći sa ovim problemom:

- Maska od badema, kreme i limunovog soka: Napravite smjesu od svježe kreme za lice u koju ćete dodati 5 samljevenih badema i 3-4 kapi soka od iscjeđenog limuna. Nanesite je na problematičan dio kože, ostavite da djeluje 15 minuta i isperite toplom vodom.

- Pakovanje za lice od papaje: Izblendajte papaju i nanesite je na kožu lica - ova smjesa je posebno efikasna kod smeđih fleka koje su posljedica štetnog Uv zračenja i kože koja je izgorjela.

- Paradajz, ovsena kaša i jogurt: Pomiješajte paradajz sok sa dvije supene kašike ovsene kaše i 2 kafene kašike jogurta, nanesite smjesu na lice, ostavite je da se sasuši, pa je uklonite toplom vodom. Ovaj tretman možete primjenjivati svakodnevno sve dok ne vidite rezultate.

Ukoliko imate problema sa pigmentacijom kože, definitivno treba da probate da ih tretirate ovim potpuno prirodnim melemima.