Jedna od glavnih tema koja inspiriše brojne tekstove o problemima kože i njenoj njezi jeste pojava neprijatnih tamnih krugova i otečenih kesica ispod očiju, odnosno podočnjaka.

lice podocnjaci

Oni mogu biti slabije primjetni, kada ih uglavnom rješavamo pomoću šminkerskih trikova, ali mogu biti i izrazito upadljivi - tamni do gotovo modrih nijansi i otečene kože koja bukvalno izgleda kao kesice, zbog čega su dobili i taj nepopularni naziv, kada ih je skoro nemoguće sakriti.

Naravno, uzroci njihovog nastanka su raznoliki, od bezazlenih sve to simptoma i za neka ozbiljna zdravstvena stanja u organizmu.

Međutim, ono što nas interesuje u ovom momentu jesu faktori koji pospješuju pojavu podočnjaka u ljetnom periodu.

U nastavku saznajte kakva je veza između ljetnih vrućina i pojave podočnjaka, i pročitajte savjete i preporuke kako najbolje možete da se izborite sa tim problemom.

Već smo svi dovoljno upoznati sa glavnim faktorima koji dovode do toga da se budimo sa tamnim krugovima ispod očiju.

Dakle, ono što se najčešće pominje kao direktan uzrok jeste nedostatak sna, alergijske reakcije, loša ishrana, kao i nakupljeni toksini u organizmu, hormonski poremećaji, određeni periodi menstrualnog ciklusa, mamurluk, pa čak i ozbiljni problemi sa štitnom žlijezdom, bubrezima i kardiovaskularna oboljenja.

Nedostatak tečnosti je takođe u direktnoj vezi sa nastankom podočnjaka, i to je ono što ćemo u našem tekstu prvobitno povezati sa periodom ljetnih vrućina.

Naime, dehidriran organizam je vrlo česta pojava ljeti koja se može desiti gotovo svakom ko provodi vrijeme napolju kada su visoke temperature i kada je nepodnošljiva ljetna sparina, što automatski utiče i na naš organizam, odnosno na pojačano znojenje i gubljenje tečnosti, a jedna od direktnih posljedica ovog procesa jeste i pojava kesica ispod očiju, koje zapravo gomilaju tečnost, što je vrsta odbrambenog mehanizma organizma koji je dehidriran.

Dalje, pomenimo i sklonost oticanju tokom ljeta, naravno usljed velike sparine i povišene vlažnosti vazduha, što se opet povezuje sa podočnjacima, a često može biti i simptom za određena srčana i vaskularna stanja, poput problema sa cirkulacijom, tako da treba biti oprezan.

Naravno, tu je i štetno UV zračenje koje može izazavati hiperpigmentaciju, koja u predjelu ispod očiju rezultira pojavom tamnih krugova.

Naposletku, mnogima koji pate od sinusa se tokom ljeta simptomi pogoršaju, što se najčešće povezuje sa boravkom u klimatizovanim prostorijama, a problemi sa sinusima stvaraju pritisak na krvne vene koje se protežu od očiju prema nosu te tako povećavaju rizik od podočnjaka.

Naravno, bitno je da znamo kako se možemo izboriti sa podočnjacima i koji su to rituali uljepšavanja koji će nam pomoći da izgledamo svježe i odmorno:

1. Koristite retinoid kreme - možete ih naći u bilo kojoj apoteci, i vrlo su djelotvorne u borbi protiv tamnih krugova ispod očiju jer podstiču proizvodnju kolagena, koji kožu čini elastičnom i hidriranom.

2. Spavajte na leđima i koristite viši jastuk ili dva manja.

3. Ukoliko su u vašem slučaju tamni podočnjaci posljedica hiperpigmentacije i štetnog djelovanja UV zračenja, obavezno obratite pažnju da ne preskočite taj dio lica kada nanosite kremu sa zaštitom.

Naročito koristite one kozmetičke preparate sa takvom namjenom koji sadrže vitamin C jer on prirodno vremenom izbjeljuje odnosno smanjuje hiperpigmenataciju na koži.

4. Koristite antihistamin, ako imate problem sa alergijama.

5. Budite pažljivi sa skidanjem šminke i nanošenjem određenih preparata - iako možda nemate osjetljiv tip kože lica, koža ispod očiju je naročito osjetljiva.

6. Spavajte dovoljno - san čini čuda!

7. Obloge od kesica sa čajem, naročito zelenim jer sadrži dosta kofeina, su takođe blagotvorne u borbi protiv podočnjaka - tanin, koji čajevi sadrže, djeluje kao diuretik i izbacuje nagomilanu vodu iz organizma.

8. Hladne obloge, ako vam je potreban trenutni efekat, osim pomenutih kesica čaja, mogu uključiti i čuvene kolutove krastavca, najbolje prethodno ohlađene, kao i hladne kašike koje naslonite direktno na tamne krugove ispod očiju.

9. Izbjegavajte previše soli u ishrani, trudite se zapravo da što manje solite hranu, jer slana hrana dodatno dehidrira vaš organizam.

10. Pijte što više tečnosti - ovo je lekcija koju ste do sada, vjerujemo, usvojili.

11. Izbjegavajte konzumaciju alkohola, koji je definitivno štetan po vaš organizam, a isto tako utiče i na pojavu podočnjaka.

12. Unosite što više namirnica koje sadrže vitamin C, jer pospješuje proizvodnju kolagena, koji blagotvorno utiče na tamne kolutove ispod očiju, hidrirajući ih.

13. Ukoliko pušite, bilo bi dobro da prestanete, jer štetite višestruko svom zdravlju.

Naravno, ne zaboravite da se uvijek možete potpomoći i čudesnim mejkap proizvodima!

U svakom slučaju, problemi sa podočnjacima neće nestati preko noći, a na vama je da učinite sve što je do vas kako biste se sa tim izborili.