Njega koža lice je dio dugoročne njege koja direktno utiče na to koliko će naša koža zadržati mladalački izgled i sjaj.

sminka i spavanje

Koliko god da ste revnosni, a ne sumnjamo da jeste, sigurno vam se dešavalo da odete na spavanje, a da ne skinete šminku sa lica.

Mislite da nije ništa strašno ako vam se to desi ponekad? Griješite! Šminka koja prespava sa vama do jutra veoma šteti vašem licu i ljepoti, i ubrzava proces starenja. Posljedice se možda ne vide odmah, ali šteta po vašu kožu je sigurno učinjena.

Saznajte u nastavku do čega sve može da dovede nepravilna njega kože lica pred spavanje.

Pojava akni

Nemojte misliti da se pojava bubuljica vezuje isključivo za period puberteta. Vrlo lako se i kasnije može desiti, ukoliko ne vodite računa o higijeni lica, da začepljene pore dovedu do zapaljenskih procesa u koži i nastanka bubuljica. Redovno čistite svoje lice, a ukoliko imate masnu kožu i skloni ste aknama, koristite isključivo kozmetičke proizvode za čišćenje lica koji nisu na bazi ulja.

Ubrzava se proces starenja

Ne, nije mit - naučno je dokazano da se vaša koža tokom noći potpuno regeneriše. Ukoliko je niste adekvatno očistile i tretirale, taj proces je onemogućen, tako da nije čudo što će se bore i prvi znaci starenja javiti znatno ranije nego što bi trebalo.

Pojava alergija

Iako niste sklone alergijama, ukoliko prespavate sa šminkom, vremenom možete imati ozbiljne probleme sa kožom, kao što su crvenila i pojava ekcema. Možda se simptomi neće odmah pojaviti, ali ako ne promijenite ovu lošu naviku, očekujte da vam se koža može upaliti i javiti svrab.

Pigmentacija

Da li ste kod pojedinih žena primjetile pojavu tamnih pjega na licu koje ni puder ne može da pokrije? Uglavnom se vezuju za prekomjerno izlaganje suncu i djelovanje UV zračenja, ali isto tako mogu da budu i posljedica neuklonjenih ostataka šminke prije spavanja i nečišćenja kože lica.

Pojava podočnjaka

Neželjene kesice ispod očiju koje narušavaju vaš svjež i mladalački izgled nastaju ne samo usljed besanih noći, već i ako ne njegujete adekvatno vaše lice. Šminka koju ne uklonite prije spavanja može da utiče na pojavu tamnih podočnjaka.

Zbog svega ovog, naši savjeti su da redovno vodite računa o vašem licu, da ga njegujete svakodnevno - uklanjate šminku, čistite od prljavštine, odlazite na adekvatne kozmetičke tretmane s vremena na vrijeme, kao i da ga hidrirate kremama koje odgovaraju vašem tipu kože.

Nemojte da vas mrzi da ostanete nekoliko minuta duže budne zarad svoje ljepote i mladalačkog izgleda.