Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donijela je u petak odluku o pojeftinjenju struje u gradu Trebinju s obzirom na činjenicu da u njemu posluju Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ i Elektroprivreda RS, potvrđeno je za TrebinjeLive.info u ovoj komisiji.

elektroprivredars-min

Tako je odlučeno da će prosječno pojeftinjenje za sve kategorije biti 25,4 odsto - za domaćinstva električna energija će pojeftiniti za 27,3 odsto, a za komercijalne kupce 23,5 odsto.

Regulatorna komisija prihvatila je zahtjev proizvodnih preduzeća da se snizi cijena struje za građane Trebinja, prvenstveno zbog toga što naš grad ne koristi struju iz RiTE "Gacko", koje se i najviše protivilo ovoj odluci zbog lošeg poslovnog rezultata i akumuliranih gubitaka od oko 27 miliona KM.

Na sjednici ove komisije nisu bili usaglašeni stavovi svih njenih članova, jer su neki smatrali da se struja Trebinjcima mora smanjiti i za 40 odsto, s obzirom na to da su izloženi opasnosti od poplava zbog čak dvije hidroelektrane koje se nalaze uzvodno od jezgra grada.

Na ovakvu odluku iznenađeni su i u ERS-u. Tvrde, taman što su uspjeli da ukinu naknade za ogrijev i zimnicu i pod zakonsku regulativu stave minuli rad, ušteda od 20 miliona će spasti na svega oko 14 miliona KM.

Ipak, ne kriju, raduju se što će Trebinjci napokon imati status kakav imaju i stanovnici Norveške, Švedske, Danske. Nadaju se da će jeftinija struja znatno popraviti životni standard svih građana u gradu ispod Leotara.

Tako će Trebinjci na ovaj način imati bar neku korist što je sjedište najznačajnijeg preduzeća Srpske u njihovom gradu, s obzirom na to da ih ni mjesto generalnog direktora ne može zapasti već godinama unazad, jer, navodno, nemaju adekvatnog kadra, pa ovim preduzećem upravlja Banjalučanin.

Pojeftinjenje će Trebinjci osjetiti već na računima od 1. aprila.

Sve ovo bi, ističu Trebinjci, bilo fino, da danas nije Međunarodni dan šale.