Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo za saobraćaj i veze pripremili su odluku kojom će za rekonstrukciju "konjskih staza" na području Hercegovine biti obezbijeđeno oko 53 miliona KM u naredne dvije godine, saznaje TrebinjeLive.info.

put konj.jpg

Sredstva će biti obezbijeđena iz kreditnih sredstava Svjetske banke, sa kojom su u toku pregovori, a koja će biti iskorišćena za rekonstrukciju magistralnih puteva na području cijele Hercegovine - od Foče do Trebinja, koji su u veoma lošem stanju.

U prijedlogu odluke navodi se da će biti rekonstruisani magistralni putni pravci Trebinje-Ljubinje, Ljubinje-Stolac, Trebinje-Nikšić, Gacko-Nevesinje, Nevesinje-Mostar, Bileća-Gacko, Gacko-Čemerno, Tjentište-Foča.

Svi ovi putevi, kako se navodi, nalaze se u veoma lošem stanju zbog čega im je neophodna hitna sanacija, a u Vladi kažu da nisu bili svjesni koliko su putevi loši, dok se premijer Radovan Višković iz Bileće nije vratio automobilom do Milića.

On je prvi visoki funkcioner Republike Srpske u posljednjih desetak godina koji se automobilom i asfaltom vratio iz Hercegovine, umjesto helikopterom i vazduhom, pa i ne čudi što je primjetio po kakvim putevima voze Hercegovci.

Međutim, putevi su u toliko lošem stanju jer u ove dionice već decenijama nije ništa ulagano, pa prve procjene su da će za put od Trebinja do Ljubinja biti potrebno oko deset miliona KM, a od Ljubinja do Stoca oko 15 miliona KM.

Za rekonstrukciju puta od Trebinja do Nikšića biće neophodna oko tri miliona KM, a od Gacka do Nevesinja oko 10 miliona, dok će od Nevesinja do Mostara biti potrebno oko pet miliona KM.

Za rekonstrukciju puta od Bileće do Gacka biće potrebno oko pet miliona KM, koliko će biti neophodno i za put od Gacka do Čemerna.

Vlada Srbije ranije je rezervisala oko 20 miliona KM za put od Foče do Tjentišta, dolinom rijeke Sutjeske, dok će iz ovih kreditnih sredstava biti obezbijeđeno oko pet miliona KM za ovu dionicu.

Pored 53 miliona KM kreditnih sredstava, javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" će, osim tri miliona KM za izgradnju novih kružnih tokova, prioritetno izdvojiti oko pet miliona KM za postavljanje saobraćajnih znakova "crne tačke" i "ograničenja brzine na 40 na sat", zaštitnih ograda u dužini od oko 200 kilometara i horizontalne signalizacije na navedenim putnim pravcima u Hercegovini.

Na rekonstrukciju ovih puteva, osim premijera Viškovića kome Hercegovci već sada treba da odaju priznanje, doprinijele su i burne rasprave na sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske, zbog čega su se i sami Krajišnici, koji se voze autoputevima od šest traka, solidarisali i uputili pismo nadležnim da Hercegovcima naprave bar put sa dvije trake profila šest metara.

I sve bi ovo u normalnoj državi odavno bio prioritet, ali, nažalost, danas je samo prvi april.