Četke za puder, rumenila i sjenke su glavna alatka za šminkanje i zato je njihovo održavanje ključno.

cetke za lice

One su pogodno tlo za razvijanje raznih bakterija i skupljanje nečistoća. Zamislite sada sve to na svom licu.

Da biste imale lijepu kožu lica isplati se investirati u kvalitetne četkice, a s obzirom da su one najčešće i skupe, više je nego preporučljivo njihovo čišćenje s vremena na vrijeme.

Pored higijene i održavanja kože lica čistom, redovno čišćenje četkica produžava i njihov vijek, tako da imate dvostruku dobit.

U današnjem postu otkrivamo vam kako se pravilno čiste četkice za šminkanje.

Zašto je bitno čišćenje četkica?

Svaki put kada iskoristite četkicu jedan dio proizvoda (bilo da je puder, rumenilo ili sjenka) ostaje na vlasi četke. Vremenom se ovi ostaci kao i prirodna ulja iz vaše kože nagomilavaju. Ova prirodna ulja i tragovi proizvoda na četkici djeluju kao plodno tlo za razvoj bakterija koje se prebacuju na lice svakom sljedećom aplikacijom i može dovesti do stvaranja pjega i bubuljica.

Tako recimo vaš pokušaj da sakrijete bubuljicu na licu uz pomoć šminke potpuno pada u vodu ako upotrebite prljavu četkicu na kojoj su se već razmnožile baterije. One će u dodiru sa već problematičnom kožom napraviti pravi haos za koji će vam trebati duplo više vremena za sređivanje.

Takođe, ako koristite jednu istu četkicu za šminkanje očiju, budite svjesne da na njoj sigurno ima ostataka boje prethodne sjenke. Ova boja će sasvim sigurno promijeniti boju sjenke koju hoćete sada da nanesete.

Pomenute bakterijske naslage na četkicama mogu kontaminirati i kozmetičke proizvode (naročito ako su prirodni) što dalje dovodi do alergija i infekcija.

Gomilanje naslaga šminke na četkicama će ih takođe načiniti i hrapavijim, pa će vrlo lako iziritirati osjetljivu kožu.

cetke za lice

Redovno čišćenje četkica ne samo da će pomoći pri otklanjanju kožnih infekcija, nego će im produžiti životni vijek i ostaviti ih mekim, glatkim i paperjastim.

Da biste obavili čišćenje četkice, potrban vam je šampon za kosu. Vrlo je važno da šampon koji koristite bude dječiji ili šampon na biljnoj bazi. Agresivni šamponi koji su u širokoj upotrebi mogu uzrokovati ispadanje dlačica iz četkice.

Čišćenje četki za puder i rumenilo

Stavite malu količinu šampona na dlan. Dodajte isto toliko vode. Skupite prste kako vam se ne bi sve rasulo iz ruke. Uzmite četkicu i počnite lagano da je trljate o dlan na koji ste sipali šampon i vodu. Radite ovo dok se ne stvori poprilična količina pjene koja će očistiti nečistoću sa četkice, a onda trljajte još 10-ak sekundi. Nemojte jako pritiskati da četkici ne bi oštetili dlaku.

Zatim je rukom obuhvatite oko cijele njene širine i povlačite odozdo na gore, kako bi prljavština sakupljena u korijenu dlake izašla. Ponavljajte ovo sve dok boja potpuno ne izađe iz četkice.

Četkicu zatim dobro isperite pod mlazom vode.

Stiskajući četkicu odstranite višak vode koji je zaostao na njenim dlačicama. Ostavite je da se osuši položenu na neku ravnu podlogu. Obavezno je stavite tako da njene dlake štrče sa ivice stočića ili komode na kojoj se suše kako se ne bi deformisale.

Savjeti

- Najbolje bi bilo da četke ne sušite u kupatilu s obzirom da je to prostorija sa najviše vlage u kući, pa će i četkama tako trebati najviše vremena da se osuše.

- Malim četkama treba oko dva-tri sata da se osuše, dok velikim četkama može trebati i cijeli dan.

- Optimalni interval u kome bi trebalo čistiti četkice je jednom u nekoliko nedjelja i to u zavisnosti od toga koliko ih intenzivno koristite u tom periodu i od toga koliko je koža vašeg lica osjetljiva.

- Ako primjetite da je četkica u sredini raščupana, poslužite se češljem koji ima uske zupce i pažljivo iz korijena je češljajte.

Čišćenje četkica za sjenku

Oni koji obično koriste jednu četkicu za više boja, i kada žele da dezinfikuju četkice, koriste sprejeve za brzo uklanjanje sjenke, koji vam ne obezbjeđuje dubinsko čišćenje već privremeno. Naprskate četkicu koju želite da očistite, i maramicom zatim pređete preko nje i uklonite prljavštinu. Sprejeve za tu namjenu, možete kupiti u bolje opremljenim parfimerijama.

Ako želite da četkice dubinski očistite prije “tretmana” šamponom, dezinfikujte ih u sirćetu. Prvo zagrijte malo vode u šerpici na šporetu. Umočite četkice u toplu vodu (ne prevruću), pazite samo na drške, ako su od plastike. Ostavite četkice u vodi nekoliko minuta, pa ih izvadite. Prospite vodu i uspite novu – pola šolje vode i ¼ šolje sirćeta. Ponovo je stavite na šporet da se zagrijava. U toplu vodu umočite četkice, protrljajte, pa onda dobro isperite pod mlazom mlake vode. Nakon toga ih možete oprati šamponom.

Ako ih pravilno održavate četkice mogu da traju i do 15 godina.