Naša koža ima hiljade i hiljade pora. Pore su zapravo sitni folikuli dlačica koje pokrivaju cijelu površinu kože i štite je od isušivanja.

pore na licu

Masnoća i prljavština mogu da začepe pore i učine ih većim i vidljivim.

Problem proširenih pora se malo teže riješava, ali ih nije nemoguće regulistati i vratiti u ,,čisto'' stanje.

Postoje prirodna sredstva koja vam u tome mogu pomoći.

1. Maska od bjelanca je idealan borac protiv proširenih pora koja će pored toga učiniti kožu sjajnijom i zategnuti je.

2. Jabukovo sirće je prirodno sredstvo za zatezanje kože. U kombinaciji sa vodom se koristi kao toner. Pomiješajte sirće i mlaku vodu u jednakom razmjeru, umočite komad vate ili tufer, pa natapkajte po cijelom licu i ostavite da koža upije. Ovo ne samo da će zategnuti kožu i hidrirati je, već će i smanjiti vidljivost pora i umiriti infekcijski proces uslijed koga nastaju akne i bubuljice.

3. Jogurt je još jedno sjajno sredstvo za smanjenje proširenih pora. Mliječna kiselina iz jogurta ima efekat hemijskog pilinga, pa će ući u pore i očistiti nečistoće i tako pore učiniti manjim.

4. Soda bikarbona je jedno od najboljih sredstava za čišćenje lica, borbu protiv akni i umanjenje infekcijskih upala. Pomiješajte je sa vodom da dobijete gustu pastu, pa je nježno umasirajte u kožu lica. Isperite nakon 30 sekundi. Koža će biti meka i što je još bitnije, čista.

SAVJETI

- Izbjegavajte pretjerano umivanje lica i nipošto se ne umivajte vrućom vodom, već samo mlakom (više hladnom, nego toplom). U suprotnom ćete isušiti kožu, pa će pore lučiti više ulja kako bi nadoknadile izgubljenu vlagu i dobićete masnu kožu i proširene pore.

- Redovno radite piling (jednom nedjeljno) kako biste uklanjale sloj mrtvih ćelija sa površine kože i tako spriječile skupljanje nečistoće u porama. Koristite blage kućne pilinge, kao što je piling od kukuruznih ljuspica, piling od taloga kafe ili neki sa šećerom.

- Postoji dosta prajmera za lice koji služe za smanjenje pora i njihove vidljivosti, tako da možete nabaviti neki i koristiti ga svaki put prije šminkanja.

- Nakon tuširanja, kada obično koristite topliju vodu, lice umijte hladnijom (ali ne previše hladnom) kako biste zatvorile pore.