Staklenozrni kukuruz je veoma stara sorta Čeroki Indijanaca. Ovaj kukuruz izgleda kao da je napravljen od stakla i kristala. Svako zrno je drugačije i podsjeća na mali dragulj.

neobicni raznobojni kukuruz 2

Klipovi ovog kukuruza izgledaju kao da je neko umjesto zrna postavio staklene perle. Ipak, kukuruz nije obojen niti napravljen od stakla.

neobicni raznobojni kukuruz 2

To je pravi, jestivi kukuruz, nastao kao hibrid više sorti, i dobar je za zdravlje. Jestiv je u svim bojama i istog je ukusa kao onaj standardne boje.

neobicni raznobojni kukuruz 5

„Staklene perle” nisu proizvod genetske modifikacije, ni industrijskog genetskog inženjeringa, već je djelo entuzijaste i zaljubljenika u poljoprivredu što dokazuje da nijedna nauka ne može da zamijeni znanje stečeno iskustvom i principe tradicionalne selekcije.

neobicni raznobojni kukuruz 2

Sjeme se može kupiti po cijeni od osam dolara po pakovanju, ali je do njega teško doći, jer se godišnje zalihe veoma brzo rasprodaju.

Ovaj poseban kukuruz je nastao u Oklahomi, u njivama farmera Karla Barnsa. Slijedeći svoje korijene potomak Čiroki indijanaca je počeo da sadi starije vrste kukuruza, kakve su i oni sadili.

neobicni raznobojni kukuruz 5 Karl Barns

On je izolovao sjemena Indijanaca još iz 1800. godine, kada su prešli u današnju Oklahomu. Opčinjen raznim bojama farmer Greg Šoen se pridružio Barnsu i počeli su da ukrštaju sorte. Tako su nastale nove šarene i svjetlucave vrste.

Na kraju ovog videa možete da vidite ime konpanije koja prodaje sjeme ovog kukuruza, pa ako ste zainteresovani da nabavite ovaj kukuruz, pozovite ih.