Med je uveliko poznat po svojim nevjerovatnim svojstvima. Vrlo je preporučljivo jesti ga svakog dana jer sadrži veliki broj vitamina i minerala. Na primjer, sadrži vitamin B6, niacin, cink, snažan je antioksidant.

med u sluzbi ljepote

Osim za organizam, odličan je i za kožu jer pored impresivnog sastava nudi i balansiranje pH vrijednosti kože i duboko je hidrira. To je dovoljan razlog da baš med bude glavni sastojak raznih bjuti tretmana i, što je najljepše od svega, sve ih možete raditi kod kuće.

Danas sa vama dijelimo 5 recepata:

1. Piling za usne

Pomiješajte dvije kašičice šećera i jednu kašičicu meda. Smjesu nanesite na usne i blago trljajte. Ostavite da stoji 5 minuta, uklonite piling sa usana i nanesite balzam koji inače koristite. Usne će vam biti kao preporođene.

2. Tretman za kosu

Pomiješajte tri kašike kokosovog ulja i dvije kašike meda. Nanesite smjesu na čitavu kosu, od korijena do vrhova i ostavite da djeluje 20 minuta. Prije ispiranja dobro izmasirajte skalp, a zatim temeljno isperite. Kokosovo ulje sjajno hidrira, dok med smiruje i spriječava upale.

3. Tretman za lice

Izmasirajte lice medom (potrebna vam je otprilike jedna kašika) i zatim isperite. Med umiruje upalne procese i vlaži i omekšava kožu.

4. Maska za lice

Oljuštite bananu i kajsiju. Stavite sve u blender ili dobro izgnječite. Dodajte kašiku meda i dobro izmješajte. Nanesite smjesu na lice, izbjegavajući predio oko očiju, usana i nozdrva. Ostavite da djeluje 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Banana je bogata vitaminima C i B6 koji pomažu da koža bude elastičnija i sjajnija. Kajsija je puna vitamina A, B i C koji oporavljaju oštećenu kožu i umanjuju bore. U kombinaciji sa medom dobijamo fantastičnu i hranljivu masku za lice.

5. Tretman za tijelo

Pomiješajte dvije kašike kokosovog ulja, pola šoljice taloga od crne kafe i dvije kašike meda. Dobijenu pastu namažite na tijelo i zatim sve dobro utrljajte, posebno na dijelove gdje imate celulit. Nakon 20 minuta isperite mlakom vodom.