Poznati filmski i TV scenarista Feđa Isović Trebinjac je koji se, kako kaže, igrom slučaja rodio u Sarajevu. Pola godine živi u Trebinju, a drugu polovinu u Sarajevu i u oba grada osjeća se kao kod kuće, jer to, u stvari, i jeste.

fedja isovic

Isović je nedavno boravio u Trebinju, gdje se i susreo s ekipom “Dnevnog avaza” i tom prilikom je govorio o svom gradu, školskim drugovima, kafici pod platanima, o tome kako i njegova djeca, sin i kćerka, vole grad podno Leotara, ali i o nekim novim planovima i serijama.

Lakoća postojanja

Kakao se osjećate kada dođete u Trebinje?  

- Nije to više ono da dođem pomalo u Trebinje nego tu pola godine provedem. Kako se osjećam u Trebinju, isto kao kod kuće! Trebinje je uvijek bilo lijepo, i danas je lijepo. Meni je često žao kako ljudi s kontinenta Balkana uopše ne znaju za Trebinje. Imam prijatelje koji su bili po Parizu, Berlinu ili nekim drugim destinacijama, ali nisu bili u Trebinju. Nekako mi je to žao, jer se Trebinje ističe svojom arhitekturom i vjerovatno je jedan od najljepših kontinentalnih gradova na Balkanu.

Gdje je lakše pisati, u Trebinju ili u Sarajevu?    

- Ma, svejedno je to, ja sam radnik,  zagrijavam stolicu bilo da sam u Sarajavu, ili na Jahorini, ili u Trebinju tako da su to neka tri mjesta gdje ja uglavnom radim. Trebinje stvarno volim, jer ima specifičnu mediteransku klimu. Volim ovaj paradajz trebinjski, volim ovdje biti.

Mnogi Trebinjci, kada gledaju seriju “Lud, zbunjen, normalan”, prepoznaju gro tih replika trebinjskog humora.

- Čovjeku je najlakše pisati o onome što zna. Nemoguće je pisati o onome što ne znaš. Meni bi bilo teško pisati da imam radnju smještenu u Njujorku, jer tamo nisam bio. U seriji “Lud, zbunjen, normalan” pišem o karakteru Izeta Fazlinovića, koji je, u stvari, porijeklom s ovog podneblja, a živi u Sarajevu. Porijeklom je iz Hercegovine, to je i neki moj slučaj. Ja sam iz Trebinja, a živim u Sarajevu.

U Trebinju srećete mnoge svoje prijatelje.

- Trebinje je mali grad i svi se nekako znamo. Lijep je taj osjećaj, za razliku od većih gradova. Ne moraš se ni s kim dogovoriti da izađeš na kafu nego samo izađeš i uvijek ćeš nekoga naći da popiješ kafu. Tako da, što bi moj drug Miko Jeremić rekao: "Nepodnošljiva lakoća postojanja." Nekako se u Trebinju sve rješava jednostavno. U našim sjećanjima je često i naš školski drug Srđan Aleksić. Poslije smo on i ja skupa proveli 15 mjeseci u Banjoj Luci na odsluženju vojnog roka. To je bio period kada smo se naročito zbližili. Naš zajednički drug Miko Jeremić uvijek mi je govorio kako sam ja trebao i morao napisati film o Srđanu. No, to je za mene bila suviše intimna priča i siguran sam da je takva bliskost između scenariste i događaja otežavajući faktor. Drago mi je da postoji film “Krugovi” i čestitam autorima. Osnovna škola

Šta je bilo presudno da se počnete baviti pisanjem?

- Nemam pojma, nekada u osnovnoj školi nastavnica me je izvela da pročitam svoj rad i možda me je to stimulisalo da počnem sa pisanjem. U osnovnoj školi pisao sam scenarije za stripove, a poslije nikada nisam napustio pisanje i to se danas pretvorilo u profesiju.

Scenarij za "Lud, zbunjen, normlan" počeli ste da pišete da ne biste mijenjali pelene?

- Što Ćiro Blažević kaže: “Kada se puno priča, svašta se kaže.” Stoji da sam to rekao, a suština je u tome i stvarno je istina da sam pisao prve epizode sa dvoje djece u pelenama. Supruga je išla na posao, a ja bih ostao kod kuće s njima i između mijenjanja dvoje pelena piskarao i sastavljao te prve epizode.

Sin i kćerka

Vole li Vaši kćerka i sin Trebinje?

- Dolaze često. Ovdje provode cijeli raspust. Vole Trebinje, ali i da ne vole, morali bi da vole.

Lažni svjedok

"Lud, zbunjen, normalan" više se ne snima. Jesu li neki novi projekti na vidiku?

- Bile su tri pilot-epizode serije "Lažni svjedok", koju producira Nova TV. Mi sada krećemo u novo snimanje.  Kada će biti emitiranje i šta će od toga svega biti, to još ne znam, ali mislim da smo okupili značajnu glumačku ekipu, predvođenu Aleksandrom Seksanom i Bogdanom Diklićem, a tu su još i Jelena Stupljanin, Naca Diklić, Admir Glamočak... Pretpostavljam da i moj tekst nije loš. Imamo dobre glumce i produkciju, iza kamere sjajnog reditelja Elmira Jukića, tako da se nadamo da će to biti na putu na kome je bila serija "Lud, zbunjen, normalan", da ćemo postići zadovoljavajuću gledanost kako bi serija mogla da doživi nekoliko sezona.

Ne remetimo odmore zbog svirki

Šta se dešava s Vašim bendom "Karne"?

- Bend je trenutno na odmoru. Sada bismo trebali svirati Lipa fest u Bileći, a hoćemo li se uskladiti oko termina, vidjet ćemo. Koliko znam, svirat ćemo za Sarajevo Film Festival. Obično ljeti malo sviramo. Mi smo bend koji neće da remeti svoje odmore za račun svirki. Naše vrijeme počinje tamo nekad u oktobru.