Da li i vas riječ vanilice asocira na djetinjstvo? Taj kolačić je savršen slatki zalogaj koji spaja mekano tijesto, ukusnu marmeladu i prah šećer da sve upotpuni.

Vanilice recept

Savršene su za sve vrste proslava, a po našem mišljenju najbolje idu uz šoljicu kafe i trač partiju sa drugaricom! wink

Izdašne su i trajaće vam duže nego bilo koji drugi kolač, a ostaju svježe i po nedjelju dana.

Pogledajte recept i saznajte kako se spremaju i bacite se u ovu malu avanturu još ovog vikenda! Potrebni sastojci:

250 g masti ili margarina sobne temperature, 5 kašika šećera, 1 jaje, 1 žumance, 2 kesice vanil šećera, 500 g brašna,
Marmelada od kajsija,
Šećer u prahu.

Priprema:

Korak 1: Mast umutite mikserom da postane pjenasta. Dodajte šećer i vanila šećer, pa još malo mutite da se šećer i mast sjedine. U masu dodajte cijelo jaje i žumance. Sve lijepo sjedinite. Postepeno kašiku po kašiku dodajte prosijano brašno i umijesite tijesto. Prebacite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i umijesite rukama. Podijelite na tri dijela i svaki dio posebno uvijte u plastičnu foliju i ostavite 15-ak minuta u frižideru.

Korak 2: Izvadite prvi dio tijesta iz frižidera i istanjite ga oklagijom na 5 mm debljine. Modlicama izvaditi oblike željene veličine, ali najbolje da budu jedan zalogaj. Višek tijesta ponovo premijesite i ponovite postupak sa oklagijom i modlicama sve dok ga potpuno ne utrošite. Isto uradite i saostatkom tijesta u frižideru. Na dno pleha stavite pek papir pa složite vanilice u razmaku od 1 cm jer će u toku pečenja narasti. Pecite u zagrijjanoj rerni na 180 °C od 10-15 minuta zavisno od vaše rerne. Vanilice  na površini moraju ostati svijetle.

Vanilice recept

Korak 3:  Pečene vanilice skinite lopaticom i staviti na radnu površinu da se prohlade i stegnu. Dok su vanilice još mlake premažite ih sa jedne strane marmeladom od kajsija i spojite sa drugom kao da pravite sendvič. Blago pritisnute da se marmelada ravnomjerno rasporedi između vanilica. Pospite ih ili uvaljajte u prah šećer. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi da bi što duže bile svježe.

Prijatno!

Vanilice recept