Srpske vanilice proglašene su za najbolje sitne kolače prema istraživanju poznatog kulinarskog sajta Food52.com.

srpske vanilice sitni kolaci

Recept za te kolačiće nominovala je korisnica sajta Aleksandra, a vanilice su izglasane kao najbolji sitni kolači sa priznanjem "Your Best Holiday Cookie from Anywhere in the World".

Vanilice su tradicionalni sitni kolači u Srbiji, koji pripadaju vrsti lincer kolača. Česte su na trpezama za Božić, Novu godinu, slave, rođendane, krštenja, sahrane...

Recept koji je ovim kolačićima donio titulu, za 60 vanilica glasi 200 grama šećera u prahu, 1 mahuna vanile isječena na komadiće, 300 grama masti, 250 grama kristal šećera, jedno jaje, 2 žumanca i sok od jednog limuna.

Potrebne su i jedna kašičica fino rendane limunove korice, 250 grama mljevenih oraha, 600 grama brašna i džem od šipaka ili kajsija.

Nekoliko dana unaprijed, pre pravljenja, pomiješati šećer u prahu sa isječenom mahunom vanile i zatvoriti u kutiju, kako bi se dobio vanilin šećer.

U činiji pomiješati mast sa kristal šećerom dok ne se dobije krem.

Umuti jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu, dodati orahe i brašno i mutiti dok ne se dobije ujednačeno tijesto.

Pokriti ga i hladiti u frižider bar tri sata ili tokom noći.

Ugrijejati rernu na 180 stepeni, staviti tijesto na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra.

Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i ređati ih razmaknute u plehove, a zatim ih peći oko 12 minuta, tako da ostanu bijele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim ih prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem.

Svaki tako dobijen "sendvič" dobro uvaljati u vanilin šecer, staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana prije serviranja.