Više od 90 odsto svježeg voća i povrća na tržištu prskano je pesticidima. Iako oni služe da se namirnice obrane od napasnika i bolesti i da duže ostanu svježe, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su. Međutim, voće i povrće možemo učiniti zdravijim u nekoliko jednostavnih koraka.

jabuke

Nije dovoljna samo voda

Ako je riječ o većoj koncentraciji pesticida, pranje voća ili povrća samo ispod mlaza vode neće pomoći da se oni uklone. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve, uvek perite u sudoperi ili nekoj većoj posudi u koju ste sipali vodu i dodali kašiku-dvije sode bikarbone.
Pesticide možete isprati i sirćetom, tako da na dvije šoljice vode stavite pola šoljice bijelog sirćeta.

Ako želite sasvim prirodnu varijantu, djeluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašiku soli i sok jednog limuna. Pripremljeno voće ili povrće stavite u tu mješavinu i pustite da u njoj odstoji 10-15 minuta (ovo naročito važi za brokoli i karfiol). Nakon toga ga dobro isperite pod jakim mlazom vode, osušite i poslužite.

Ako ne želite da namirnice perete ničim drugim osim čistom vodom, onda ih ostavite da prenoće u njoj - voće i povrće potopite u vodu uveče i sljedećeg jutra ga dobro isperite mlakom vodom.

Namirnice s najviše pesticida

Najviše pesticida ima u jabukama, agrumima, kruškama i grožđu. Ovo voće uvek dobro i temeljno operite pre konzumiranja i ukoliko imate priliku, kupujte samo organsko. Košta više, ali je neuporedivo zdravije! I ne zaboravite da i njega treba dobro oprati. I voće i povrće s korom treba prati

Limun, pomorandže, mandarine, lubenice i drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo takođe treba dobro oprati! Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a koru citrusa izbjegavajte da rendate u kolače osim ako niste sasvim sigurni da su organski uzgojeni.