U Domu kulture u Trebinju večeras je ujedno bilo i tužno i lijepo veče. Lijepo jer se slavilo 90 godina od osnivanja Leotara, a tužno jer se tim sa Polica nalazi na niskim granama, kao i zbog prisustva veoma malog broja ljudi koji su došli na rijedak jubilej ne samo u Republici Srpskoj, već i u regionu. Ali, došli su svi oni kojima je plavo-bijela boja u srcu i duši, a Police ljubav. Bez obzira na teškoće, upravo to ljudima u Leotaru daje snagu i podršku da izdrže i ponovo dignu Leo na noge, gdje mu je i mjesto.

svecana akademija leotara 90 godina od osnivanja

Na jednom mjestu treneri, bivši predsjednici, ljubitelji fudbala i Leotara. Okupili su se u Domu kulture Pero Nikolić, Rade Runjevac, Momčilo Piljević, Milenko Kukurić, Simeon Dučić, Milan Tomanović, Vaso Mijanović...

Obilježeno je 90 godina od osnivanja Fudbalskog kluba "Leotar", koji je zvanično počeo sa radom 19. avgusta 1925. godine, ali i ukazano na finansijske probleme. Skromno, ali dostojanstveno, bez ikakve podrške grada Trebinja, Leotar je ipak uspio da opstane i proslavi ulazak u desetu deceniju.

Nisu se udostojili da dođu ni predstavnici Fudbalskih saveza BiH i Republike Srpske, iako se sa 90 godina postojanja može pohvaliti malo koji klub, pa čak i u regionu. S druge strane, Gradska uprava grada Trebinja nije tokom ove godine Leotaru prebacila ni jedan jedini pfening. Prešnije je, izgleda, bilo luksuziranje.

Radoslav Rade Runjevac, nekadašnji predsjednik Leotara, čije riječi su uvijek bile norma, pravilo ponašanja za sve koji su ga slušali, istakao je da je Leotar uvijek bilo teško voditi, napominjući da se mora podržati aktuelno rukovodstvo tima sa Polica.

svecana akademija leotara 90 godina od osnivanja

"Treba dočekati ove godine i od srca čestitam ovaj rođendan, a ujedno da ova svečana skupština pošalje poruku gradu Trebinju i Trebinjcima da ovim momcima koji danas vode Leotar stanu iza leđa, pomognu im i gurnu ih da izdržimo sve ove nedaće", istakao je Runjevac.

Da je veliki problem u nerazumijevanju gradskih vlasti, potvrdio je i večeras potpredsjednik Leotara Milan Tomanović, koji je upoznao sve prisutne o zainteresovanosti jednog njemačkog investicionog fonda da investira u klub sa devet decenija bitisanja.

"Pregovori će uskoro biti završeni i nadam se pozitivnom ishodu", kazao je Tomanović.

Iako, kako smo gore napisali, niko od predstavnika fudbalskih saveza nije prisustvovao, Andrija Lečić je ispred Područnog fudbalskog saveza uručio rukovodstvu Leotara zlatnu plaketu za klub.

U okviru Akademije predstavljena je i monografija "90 godina postojanja FK Leotar", autora sportskog novinara i publiciste Milana Ždrala.

"Vjerujem da je ova monografija doprinijela afirmaciji sporta u Trebinju, koje više nije malo, kako je pisao Josip Bulat, ali ostalo ubavo i simpatično, i s toga svaki gost nosi najljepše uspomene. I ja sam u proteklih 40 godina iz Trebinja nosio lijepe uspone i poželio da se vratim u grad na Trebišnjici, da osjetim sve njegove čari", kazao je Ždrale.

svecana akademija leotara 90 godina od osnivanja

svecana akademija leotara 90 godina od osnivanjasvecana akademija leotara 90 godina od osnivanja