Lista najopasnijih zemalja za konzumiranje hrane na javnim mjestima napravljena je na osnovu anketa o broju turista otrovanih hranom na turističkim proputovanjima, prenosi britanski list Ekspres.

hrana

 

Anketa je sprovedena na uzorku od 2.000 turista.

Na prvom mjestu po broju trovanja je Španija, gdje je čak 30 odsto ispitanika moralo da "trči" u toalet zbog neispravne hrane. Na drugom mjestu je Turska, gdje je 15 odsto turista bilo otrovano hranom, dok se na trećoj poziciji našao Egipat sa 13 odsto.

Četvrto i peto mjesto najopasnijih zemalja za konzumiranje hrane na javnim mjestima sa 12 odsto slučajeva trovanja zauzimaju Grčka i Francuska, piše B92.

Na šestom mjestu, sa osam odsto zabilježenih slučajeva trovanja hranom na putovanju je Italija, na sedmom i osmom mjestu sa sedam odsto turista koji su imali stomačne probleme zbog konzumiranja loklne hrane su SAD i Indija.

Deveto i deseto mjesto sa šest odsto turista sa lošim iskustvom sa lokalnom hranom su Maroko i Tajland.

Istraživanje je pokazalo da je svakom četvrtom ispitaniku jedan od glavnih faktora za odabir turističke distinacije kvalitet lokalne hrane, podrazumijevajući pod tim i higijenu prilikom njenog spremanja.

Polovina vegetarijanaca je na putovanju bila prevarena u pogledu sadržine servirane hrane, a 37 odsto je vidjelo meso u svom "vegetarijanskom" obroku.