Ukoliko želite da sačuvate svoje zdravlje, možda bi trebalo da razmislite o tome kakve posljedice na vaš organizam ostavljaju mnogobrojni bezalkoholni gazirani napici koji se nude na tržištu.

gazirana pica stetnosti

Iako nas zaista osvježavaju tokom toplih dana i teško im je odoliti, trebalo bi izbjegavati gazirane napitke. Istina je da je najveći zlikovac u njihovom sastavu zapravo rafinisani šećer koji u organizmu pravi potpuni haos.

Evo šta se sve iz minuta u minut dešava u vašem tijelu nakon samo jedne čaše nekog od ovih napitaka:

U prvih 10 minuta – Nagli unos 10 kašičica šećera (100 procenata preporučenog dnevnog unosa) dovodi organizam u stanje šoka. Iako bi normalno bilo da se odmah ispovraćate, fosforna kiselina ublažava ukus, što vam omogućuje da ostanete na nogama.

Nakon 20 minuta – Vrijednosti šećera u krvi skaču do neslućenih granica, izazivajući pravu eksploziju insulina. Vaša jetra se trudi da svaki trunku šećera koje uspije da se domogne pretvori u mast. U pitanju je baš mnogo masnoća.

Prošlo je 40 minuta – Apsorpcija kofeina je završena. Zenice se šire, pritisak raste, a jetra to shvata kao naređenje da ispusti još malo šećera u vaš krvotok. Adenozinski recepori u vašem mozgu bivaju blokirani i nestaje pospanost.

45. minut – Tijelo povećava lučenje dopamina, čime se stimulišu centri u mozgu zaslužni za osjećaj zadovoljstva. Čisto da znate, na isti način djeluje i heroin.

60 minuta – Fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink iz crijeva, čime se još više ubrzava metabolizam. Uz to, kombinacija ogromnih doza šećera i vještačkih zaslađivača dodatno povećavaju izlučivanje kalcijuma u urinarni trakt.

U tom trenutku, na snagu stupaju diuretička svojstva kofeina i vi osjećate snažnu potrebu da idete u toalet. Umjesto da kalcijum, magnezijum i cink završe u vašim kostima, ovi minerali, zajedno sa natrijumom, elektrolitima i vodom, putem mokrenja počinju evakuaciju iz vašeg tijela.

Nakon sat vremena – Nakon što luda žurka unutar tijela krene malo da se smiruje, počinje da vas hvata šećerna kriza. Postajete ili blago razdražljivi ili tromi. Naročito zbog toga što ste bukvalno izlili iz sebe svu tečnost neophodnu vašem organizmu za normalno funkcionisanje.

I to ne prije nego što je ona uspjela da sa sobom ispere sve dragocjene hranljive i korisne materije, posebno one koje su važne za spriječavanje dehidratacije i izgradnju jakih kostiju i zuba.

Stigli smo do samog kraja. Završena je lavina razaranja započeta u samo nekoliko gutljaja. Zamislite samo da ovako maltretirate sebe iz dana u dan, iz nedjelje u nedjelju.

Predlažemo vam da se ubuduće držite obične vode, prirodno cijeđenih sokova i nezaslađenih čajeva.