Dolovi su opustjelo selo u trebinjskoj Zagori, koje je udaljeno 22 kilometra sjeverozapadno od gradskog središta. Nalazi se u udubljenju između Dubovca (1.051 m) na istoku i Kruščice (1.001 m) na sjeverozapadu, na 846 mnv.

selo dolovi zagora

Selo ima obilježje krševitog područja, sa mnoštvo dolova i vrtača, razbacani po krševitom i bezvodnom seoskom ataru od oko 2,8 km2 pogodnih za obradu.
Porodice iz Dolova imaju zemlju, koju se nekad obrađivali u Vrpolju i Turici.

Selo je sa opštinskim centrom povezano djelimično asfaltiranim putem preko Trebinjskih brda. Raseljeni mještani su u ljeto 2012. godine zahvaljujući materijalnoj podršci lokalne uprave probili makadamski put od Lazetina do kuća u Podinama.

Takođe, 2014. godine svi veći usponi na putu su betonirani. Od Dolova do Vrpolja vodi djelimično asfaltiran put (manji dio) veći dio je makadamski, a do sela Vjetri i Turica vodi makadamski put i to sjevernom stranom ispod brda Valjoče.

U selu nije razvedena električna energija.

Pominje se u pisanim izvorima u Austrougarskom popisu iz 1885. godine.

Dijeli se u četiri grupe kuća, a te grupe nemaju posebnih imena. Jedan dio kuća je smješten po krševitu tlu (na zapadnoj strani ispod brda Sredomir), drugi dio je smješten na Podinama na sjeveroistočnoj strani, a treći dio na vrh Dolova na sjevernoj strani.

U grupi što je pod brdom Sredomir, kuće su najgušće (1 – 2 m) u drugoj grupi kuće su rasturenije 5 – 10 metara, a isto tako i u trećoj grupi. Četvrta grupa u kojoj je jedna kuća se nalazi podlazetinom. U selu ima svega deset kuća.

Selo je koristilo vodu iz čatrnja u kojima se nalazila voda kišnica, lokvi i kamenica.

U selu ima manjih pećina i jama. Okruženo je brdima i šumom. Selo okružuju brda, kao što su: Ostrvica (nalazi se na južnoj strani) koja graniči sa selom Vrpoljem, Goleš (1060 m), Radoš (1248 m), Dubovac (1051 m), Kruščica (1006 m), Gaćen, Kuk (mali i veliki), Stolac, Kalac, Sredomir, Golo brdo (nalazi se na južnoj strani), Valjoče brdo (nalazi se na sjevernoj strani)i druga.

U Dolovima su živjele srpske porodice: Anđić (jedna kuća na Krčevini od koje su danas ostale samo omeđine. Kuću i imanje Janjića su na Krčevinama kupili Vukovići), Tanasijević (tri kuće pod brdom Sredomir, i danas su pokrivene ciglom), Vuković (četiri kuće; dvije kuće imaju u Podinama, a dvije na vrh dolova. Od sve četiri kuće danas su ostale samo omeđine), Rajković (jedna kuća podlazetinom od koje su danas ostale samo omeđine) i Savović (jedna kuća u Međama od koje su danas ostale samo omeđine).

Tanasijevići su najstarije pleme u selu. Doselili su se iz susjednog sela Vrpolje.

Broj stanovnika u selu po godinama je iznosio: 1885. godine – 35; 1953. godine – 47; 1981. godine – 1; 1991. godine – 0.

/nastaviće se/