"Selom Vjetri" nastavljamo sa objavom TrebinjeLive specijala "Sela Zagore", a u narednim danima donosimo vam priče o selima Dolovi, Vrpolje, Vlasače. Specijal je priredio Rajko Tanasijević.

put selo vjetri

Vjetri su opustjelo selo u trebinjskoj Zagori. Udaljeni su 23 kilometra sjeverozapadno od gradskog središta. Smješteno je na 900 metara nadmorske visine ispod brda Valjoče. Vjerovatno je dobilo naziv po tome što na ovom mjestu duvaju jaki vjetrovi.

Selo Vjetri imaju obilježje krševitog područja, sa dosta dolova pogodnih za obradu, dok je obradiva zemlja je u ravnici.

Selo ne oskudijeva u ogrevnom materijalu, jer šume ima na svaku stranu oko njega. Danas iseljeni mještani prodaju ogrevno drvo i odvoze ga motornim vozilima, umjesto na tovarnim konjima, što se doskora činilo.

Od Vjetara do Turice raseljeni mještani su u ljeto 2012. godine, zahvaljujući materijalnoj podršci lokalne uprave, probili makadamski put. Sa opštinskim centrom selo je povezano djelimično asfaltiranim putem preko Trebinjskih brda. Nije elektrificirano.

Selo koristi vodu iz kamenica i čatrnja. Od podzemnih oblika reljefa u Vjetrima se nalaze jame i pećine.

vjetri selo zagore

Od starina u Vjetrima postoje srednjovjekovni spomenici. Po pričanju mještana u Vjetrima su nekada živjeli "Grci". Odselili su iz ovog mjesta od suše koja je trajala tri godine.

Vjetra okružuju brda: Valjoče, Goleš (1060 m), Prisoje i druga.

U selu ima svega šest kuća u kojima je živjela srpska porodica Savović.

/nastaviće se/