Vrijeme je praznika, a domaćice spremaju, između ostalog, i razne kolače, ali jedna vrsta zauzima posebno mjesto. To su šape!

sape

U Hercegovini ima malo domaćinstava koja za Božić, najradosniji hrišćanski praznik u godini, ne spremaju šape po nekom od mnogobrojnih recepata, koji se godinama unazad prenose sa koljena na koljeno.

Ima ih u različitim oblicima, a domaćice, uglavnom, pomoću metalnih kalupa spremaju ih u obliku oraha, cvijeta, mjeseca, zvijezde...

Kuriozitet je da se šape najčešće jedu kad sa trpeze "nestanu" ostali kolači. Ne zato što ih ne volimo, već zbog toga što znamo da će njih sigurno biti svake godine, a drugih kolača može, a i ne mora biti. Takođe, šape mogu, što bi domaćice rekle, da stoje koliko hoće.

Stotinu ćudi - stotinu ljudi, a isto toliko i recepata za ovaj čuveni hercegovački kolač. I koga god da pitamo o receptu, svi nam daju identičan odgovor, "Ovo sam naučila od majke, ona od svoje"..., i tako dok ne dosadi sa nabrajanjem.

Kako se bliži Božić, donosimo vam kratki video o spremanju šapa, a po jednom od mnogobrojnih recepata, koji je spremila ekipa sajta Mogujatosama.rs.

I da, Ivana, koja na videu sprema šape, po majci je Trebinjka.