Ljupko Petrović, nekadašnji fudbaler, a danas trener, čovjek koji je sa "Crvenom zvezdom" osvojio Kup evropskih šampiona 1991. godine, u ekskluzivnom intervjuu za portal TrebinjeLive, govori o fudbalu nekad i sad, o sarajevskoj fotomontaži, Crvenoj zvezdi, vezom sa Trebinjem.

ljupko petrovic trebinje intervju trebinjelive

Razgovor sa Ljupkom Petrovićem, koji je u protekla dva dana bio u Trebinju, gdje je učestvovao na simpozijumu o sportu, u organizaciji Udruženja za sport i kulturu Trebinje, uradili smo nakon njegove prezentacije u Velikoj sali HET-a na temu "Uloga i značaj trenera u savremenom fudbalu".

Gospodine Petroviću, kako se doktor fizičke kulture snalazi u trenerskim vodama i ima li tu dodirnih tačaka?

- Nema mnogo dodirnih tačaka. Ima jedino to što se sam proširio znanje, osim onog suvoparnog trenerskog procesa. Tu je usmerenost na sportski trening, a kroz magistarsku i doktorsku studiu naučio sam još neke važne stvari.

Godine 2008. "Kroacia Sesvete", a 2010. godine "Lokomotiva" Zagreb. Ima li kakvih razlika, u pogledu trenerske struke, na prostoru Hrvatske i Srbije?

- Nema neke velike razlike. Po meni, malo dobrih trenera ima i u Hrvatskoj i Srbiji.

Kako komentarišete današnji fudbal na prostoru bivše Jugoslavije?

- Slobodno mogu reći da se razvija. Hrvatska se razvija, a takođe i Srbija kada su u pitanju mladi igrači, a kada je riječ o selekciji veoma je loše.

Sa današnje tačke gledišta, kako gledate na osvajanje Kupa evropskih šampiona 1991. godine, i da li je lakše sada ili u Vaše vrijeme?

- To je relativno teško upoređivati zato što su ta vremena bila takva kakva jesu i za ta vremena je to bilo isto kao i dan-danas da se osvoji Kup šampiona. Kažu Ferhatović, Ivica Osim ili neki drugi igrač da li su bili bolji od Savićevića? Sve je to u svoje vreme.

Kako se osjećate kao čovjek nakon sarajevske fotomontaže?

- Već odavno sam shvatio gde živim, na Balkanu, u Srbiji, Bosni. Nisam se mnogo nervirao, a sigurno da to na moju stranu ne pripada.

Prvi ste strijelac Osijeka  svih vremena sa 139 golova. Da li se tadašnji fudbal razlikuje u odnosu na današnji?

- Fudbal je uvek bio fudbal. Ko ga je tada igrao kvalitetno, igra ga i danas. Meni govore 'igra pas, igra pas'. Igra, kažu, Barselona, Bajern. Ja uzmem utakmicu sa Bajernom i kada Zvezda uzme pas, izgledali smo jače nego danas Barselona. Nešto je onda bilo više uočljivo i bolje, a nešto slabije. Danas su neke druge komponente, ali u principu fudbal je uvek bio fudbal.

Vaša veza sa Trebinjem, i kakve emocije nosite iz ovog grada?

- Ovde sam bio u igračkim danima. Uvek sam volio doći u Trebinje i proći kroz njega kada bih išao na more. Bio sam sa Zvezdom na pripremama desetak-petnaest dana pre osvajanja Kupa šampiona. Za ovaj grad me veže što se ovde voli Zvezda i što su ovde radili Jovin, profesor Radovanović, treneri iz Zvezde, tako da sam sa Trebinjem usko povezan.