Posebno me raduje što ću tumačeći lik velikog i znamenitog Jovana Dučića stati na pozorišnu scenu i pred publiku u njegovom rodnom gradu Trebinju.

nebojsa kundacina glumac beograd

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" beogradski glumac Nebojša Kundačina, kojem je u predstavi "Poslednja pesma" po tekstu Anite Panić, reditelj Marko Misirača povjerio glavnu ulogu, Jovana Dučića.

Intimistička drama biografskog karaktera biće izvedena u nedjelju, 10. novembra, posljednjeg dana manifestacije "Dučićeve večeri poezije".

- Uloga Dučića predstavlja mi veliko zadovoljstvo, ali sam srećan i zbog činjenice da posle beogradske premijere prvo izvođenje imamo u Trebinju, Dučićevom rodnom gradu - istakao je Kundačina.

Srpski glumac, čiji je talenat i kreativne kreacije publika imala priliku da vidi u mnogom filmskim i pozorišnim ostvarenjima, objašnjava da ga za Trebinje vežu i porodični korijeni.

- Rodom sam iz Hercegovine. Moji roditelji žive u Trebinju, a ja svake godine slobodno vreme provodim tamo. Iako nisam rođeni Trebinjac, doživljavam ga kao svoj rodni grad. Nešto slično desilo se i Dučiću - kazao je Kundačina.

Čitajući Dučićeve memoarske spise Kundačina je saznao nove detalje o pjesniku.

- Trebinje je njegovo rodno mesto i to nikada nije bilo dovedeno u pitanje. Međutim, posle odlaska u Mostar i poznanstva sa Aleksom Šantićem, shvatio je da je stekao i drugi zavičaj. Na obali Neretve Dučić je doživeo prvo "pupanje u životu", kako je on to voleo da kaže - podsjetio je Kundačina.

Osim njega, u ovoj biografskoj drami, koja je oživjela Dučića na sceni u posljednjim godinama njegovog života, igraju i Maja Kolundžija-Zoroe i Milan Nikitović.

- Radnja predstave se dešava na početku Drugog svetskog rata, kada je Dučić bio u Americi, na neki način u poziciji izbeglice. U ovoj priči pesnik je u stanu kod svojih rođaka i kao odgovoran čovek pokušava da održava kontakt s otadžbinom u turbulentnim istorijskim događajima - kaže Kundačina.

Ne sumnja da će poslije uspješne beogradske premijere i trebinjska publika dobro prihvatiti predstavu.

- Svi koji dođu da pogledaju predstavu videće Dučića koji neminovno svodi račune i prebirajući po jednoj kutiji s dragim uspomenama, priseća se prošlosti, bolnih trenutaka i određenih događaja u životu - kaže Nebojša Kundačina.

Na tragu

- Radeći na predstavi tragali smo da li je nekada neko radio nešto slično u vezi sa Dučićem i njegovom biografijom. Međutim, nismo uspeli ništa naći, osim nekih sporadičnih pominjanja njegovog lika i dela u emisijama ili serijama, što je bilo dodatno zadovoljstvo - kazao je Nebojša Kundačina.