Gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, večeras je gostovao u Centralnim vijestima Alternativne televizije, gdje je rekao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa tajkunima kontroliše resurse Hercegovine i da se obogatio na račun siromašnih građana, a u svom sedmominutnom govoru nije zaboravio ni vladiku Grigorija, ali ni pohvale da je uradio velike investicije od kada je došao na vlast.

slavko vucurevic na konferenciji

Donosimo intervju koji je se gradonačelnikom uradila, novinarka Atv-a, Ana Bokonjić Buha.

Od početka mandata zahtjevate više novca za Trebinje i Hercegovinu i smtrate da je jug RS nepravedno zapostavljen. Zašto?

- Zato što jug Srpke ne raspolaže sa svojim resursima i novcem od hidroenergije, koji se dobija sa tim resursom, a sa kojim raspolaže Milorad Dodik i jedna grupa tajkuna oko njega, i nemilice ga troši. I Milorad Dodik, na bazi tog novca, sebi i svojim tajkunima pripravlja ogromne količine novca, a na račun siromaštva Hercegovine, hercegovačkog naroda, pa i Trebinja. Smatramo, da u skladu sa evropskom praksom i sa praksom naprednih evropskih zemalja, sa resursima i novcem koji se stvara na tom području treba da gazduju, prije svega, lokalne zajednice i građani koji na tom području žive, jer oni garantuju opstanak na tom području, što kod nas nije slučaj.

Da li su Vaši zahtjevi kamen spoticanja u komunikaciji sa Banjalukom i da li mislite da je daleko otišao sukob između Vas i predsjednika Dodika, gdje čujemo sve češće optužbe, teške riječi, da ne kažem psovke?

- Ja sam čovjek koji je dobio mandat građana Trebinja na osnovu mog govora i istine koju sam govorio, i uvijek ću je govoriti i ne može me spriječiti niko da je ne govorim. A istina je da je Hercegovina potpuno uništena, da je Trebinje potpuno uništeno, da, što se tiče retorike Milorada Dodika, on očito ne voli kada se priča o kriminalu, da se priča o istragama o kriminalu, o zatvorima, ne voli da se spominje Sanader, Vučić, ne voli da se spominje bilo šta. Milorad Dodik je jedna negativna, loša figura, loš čovjek sa grižom savjesti. Sav njegov naboj i njegova retorika potiču samo od nečiste savjesti i onoga što je uradio, katastrofalno i pogubno za narod u Republici Srpskoj, a najviše se to odrazilo na jug i grad Trebinje.

S obzirom da pripadate suprodstavljenim političkim taborima, sukob sa vrhom vlasti bio je, negdje, i očekivan. Ali otkud je došlo do sve otvorenijeg sukoba sa vladikom Grigorijem i zašto?

- Što se tiče retona sa gospodinom vladikom Grigorijem mislim da je došlo do neslaganja i razmomilaženja u onom trenutku kada je vladika izašao iz svog duhovnog i prešao u sekularno. Gospodin episkop, čimi se, radi više na podjeli srpskog naroda u Hercegovini i jednostavno partijski se svrstavajući na stranu jedne političke opcije i on je praktično više (ne)episkom nego lični sekretar Milorada Dodika, jedne destruktivne i loše politike koju je vodio u Hercegovini. On tu priziva Borisa Tadića, poraženu snagu u Srbiji i kojeg je narod Srbije odbacio i koji je Srbiju doveo do kraja. On je sebi dao za pravo da sa tla Hercegovine blati legalno izabranog predsjednika Srbije, što znači da je izašao iz okvira, što se zove, duhovno, i da je to što on radi nedopustivo sa našeg aspekta i mi nemamo ništa protiv da se gospodin episkop bavi Crkvom i duhovnošću. Gospodin episkom nikada nije sazvao političke partije u Trebinju da kaže sabornost kao pravi monah i lice kojem je to povjerena misija. On se bavi šta se dešava u SNSD-u oko Milorada Dodika i tih priča. Prema tome, gospodin Grigorije, možda jeste naučio da se u proteklom vremenu mnogo pita i oko stvari koje su u domenu gradskih vlasti, ali ja neću dozvoliti nikome da se miješa, jer sam ja dobio povjerenje i Gradska skupština je formirana. Mi imamo gradsku vlast i ona će se brinuti o potrebama građana i ne može u to niko da se miješa. Mi se ne miješamo u stvari Crkve i njeno djelovanje, ali nećemo prihvatiti negativna djelovanja koja su u suprotnosti sa interesima Grada Trebinja i njegovih građana. Prema tome, bio on episkom Grigorije ili civilno lice Mladen Durić, ili bilo ko drugi ko želi da se miješa i nameće neke svoje stavove građanima i gradu Trebinju, neće proći, barem u naredne četiri godine dok sam ja i ova vlast u Trebinju.

Vaša predizborna obećanja bila su nova radna mjesta, investitori, socijalna karta, socijalni program... Šta je od svega toga učinjeno za ovih osam, skoro devet mjeseci?

- Tačno! Što se tiče investicija, mi smo realizovali oko 4 miliona investicija, sad da Vam nabrojim, imam ovdje čitav spisak tih investicija, šta smo završili šta smo uradili. Što se tiče novih radnih mjesta, mi jesmo u pregovorima sa "Bemom" i sa još nekim kolektivima koji treba da otvore svoje pogone. U tom pravcu smo i otvorili punu saradnju sa Republikom Srbijom, i u tom pravcu je u Trebinje došlo sedam ambasadora i pet-šest privrednih savjetnika raznih ambasada, desetak delegacija iz zapadnih zemalja koje žele da investiraju na ovom području. Pravimo ambijen, želimo da otvorimo nova radna mjesta i mi ćemo ih otvoriti. Nećemo kazati biće to sutra ili prekosutra, ali na tome svakako radimo. Ovaj smo grad konačno otvorili prema Dubrovniku, i prema Mostaru, i prema Nikšiću i Herceg Novom. Otvorili smo i te famozne autobuske linije, pa na manifestaciji na Zubačkim Ublima, nakon dvadeset godina, su ponovo Nikšićani. Znači, otvaramo se prema svijetu i to smo uradili i to će dati plod.

Kontroverzna braća Alijagić ponovo su blokirala gradsku kasu i, ukoliko žalba Višem privrednom sudu u Banjaluci ne prođe, koliko će to uticati na budžetsku godinu u Trebinju, s obzirom da rebalans još nije bio i ko će to da plati, Vlada ili Grad, ili možda zajedno?

- Vidite, to je jedno pitanje o kojem su g. Milorad Dodik i moj prethodnik Dobroslav Ćuk na proteklim izborima stalno govorili "da ništa nismo uradili nego riješili aferu Alijagić mi smo spasili Trebinje". Gdje su sada da kažu kako su ga spasili, čime su ga spasili, jer ja znam da ni ovo nije konačna presuda. Ali bi tražio ulogu i gospodina Dodika i svih ostalih umješanih u ovu priču. Šta će se desiti ako iz Strazbura dođe još 20 miliona presuda u korist Alijagića? Šta su to oni spremili i na koji način su sredili? Je li to sređivanje trange-frange, ja tebi ti meni, kao što je ispalo. Apsolutno, blokirani su nam računi na 650.000 maraka, i Trebinje će morati to da plati. Ali ćemo dio tog računa isporučiti i Vladi, ali tražim prije svega odgovor, da kažu Milorad Dodik i Dobroslav Ćuk, kako su to završili aferu sa kojom su se dičili, a koju evo i danas plaćamo i mislim da ćemo je još plaćati.