Prvi maj je sinonim za roštiljanje u prirodi. Nije poenta ostati kod kuće, gledati televizor i uživati u samoći.

rostilj u prirodi

 

Prvi maj je stvoren za druženja u divljini, daleko od gradske buke, gdje ćete sa prijateljima uživati u opuštenoj atmosferi, dobrom raspoloženju i prije svega ukusnom i slasnom roštilju.

Napravite ukusan i slastan roštilj za Prvi maj i oduševite svoje prijatelje! Vrijeme je da se polako pripremate za uživanje u prirodi koje će uslijediti za nekoliko dana. Danas ćemo se osvrnuti na sveposlastice od mesa koje se mogu naći na rešetkama vašeg roštilja.Nudimo vam ideje koje će zagolicati vaša nepca.

Sve što vam za početak treba je od 300 do 500 grama mesa po osobi, u zavisnosti od apetita. Ukoliko imate poprilično snažne drugare, dobro vam može doći i veća gramaža. Vi sami procijenite, a koje ćete meso izabrati, takođe zavisi od vašeg, ali i ukusa vaših prijatelja.

Rešetke od roštilja prethodno nauljite ili premažite slaninom, a evo i šta sve možete da spremite za vrlo kratko vrijeme, a da pritom bude ukusno, slasno i masno.

Ćevapi

S njima nikada nećete pogriješiti jer ne postoji osoba koja ih ne voli. Ukusni su, brzo se spremaju i fantastični su sa svim mogućim prilozima, ali i bez njih u trenutku kada se puše u prethodno ugrijanoj lepinji. Njih nije potrebno začinjavati jer je sve to prethodno urađeno u mesari. Sve što treba je da ih odmah po vađenju iz kese bacite na roštilj.

Odličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su toga dana posebno dozvoljenje i čak poželjne, jer je upravo u tome čar divljeg roštiljanja i opuštenog druženja. Za ljubitelje masnog, u mesari možete potražiti rolovane ćevape, umotane u slaninici ili čak one punjenje.

Bitno je samo da ih pečete dok ne porumene, a kako biste bili sigurni da su gotovi, poslije desetak minuta probušite jedan ćevap mašicama da provjerite da li su pečeni.

Bijelo meso

Sprema se vrlo brzo i jednostavno, baš poput ćevapa. U mesari možete tražiti već začinjene filete ili one koji to nisu. Ukoliko uzmete ove druge, neće vam trebati ni mnogo vremena, a ni filozofije da to uradite.

Bijelo meso možete začiniti vegetom ili solju, a za one koji vole nešto pikantnije mogu se odlučiti i na kari koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatnastu boju, u prosjeku nekih desetak minuta, u zavisnosti od jačine vatre.

Kobasice

Ljubitelji ove masne poslastice su uglavnom muškarci, koji vrlo rado vole njome da omaste brkove uz pokoju čašicu piva. Međutim, ni većina žena ne ostaje imuna na ovaj mesnati specijaliitet, naročito ukoliko se pripremi na roštiljskoj vatri. Jer nema ništa ljepše od kobasice sa roštilja.

U mesari birajte crvene, blage ili pikantne, u zavisnosti od ukusa. Kobasice su začinjenje i prethodno pripremljenje u mesari, pa za njihovo pečenje nije potrebno mnogo truda.

Stavite ih na roštilj i pecite deset do petnaest minuta, okrećući ih povremeno kako bi ih vatra zahvatila sa svih strana i pazite da ne pregore.

Krmenadle

Omiljena poslastica od svinjskog mesa koja je još slasnija na roštiljskoj vatri. Meso je toliko ukusno da nema potrebe da ga dodatno začinjavate, osim ukoliko niste ljubitelj nešto slanijih jela, pa možete da dodate malo vegete ili soli kako biste upotpunili ukus.

Krmenadle se nešto duže peku od pilećeg bijelog mesa ili ćevapa, ali priprema nije komplikovana. Stavite ih na vatru i okrećite povremeno s jedne, pa s druge strane. Kada dobiju tamniju boju, vrijeme je za skidanje sa vatre i za pravo uživanje u ukusima.

Prije stavljanja na roštilj, premažite rešetke uljem ili slaninom, kako vam krmenadle ne bi zagorjele.

Svinjski vrat

Još jedna ukusna poslastica koja zahtijeva nešto dužu pripremu. Međutim, meso svinjskog vrata je toliko slatko i ukusno da se isplati stajati nad vatrom. Za početak, nauljite malo meso i stavite ga na rešetke. Okrećite ga povremeno dok ne porumeni i dobije lijepu boju. Čestim okretanjem ćete izbjeći mogućnost da pregori, a meso će se odisati pravom roštiljskom aromom. Uživaćete.

Povrće

Povrće na žaru je odličan dodatak mesu i na rešetke roštilja možete baciti šta vam duša ište. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni. Potrebno je samo da oprano i tanko isječeno voće (šampinjone i paprike stavljajte cijele ili sečene na pola) začinite sa malo bibera, soli ili vegete i da bacite na tihu vatru kako ne bi izgorjelo.

Možete kupiti štapiće na koje ćete nabosti miks raznovrsnijeg povrća. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vrijeme je da ga sklanjate s vatre. Prije roštiljanja obavezno nauljite roštilj ili ga premažite slaninicom kako se povrće ne bi zalijepilo za njega. Povrće okrećite povremeno i nakon pet do sedam minuta možete ga ukloniti sa vatre i počastiti vaša nepca. Prijatno.