ČEDOMIL MUCOVIĆ - U subotu je u Domu mladih održano četvrto „Crno belo veče“, koje tradicionalno organizuje Udruženje navijača Partizana „Grobari Trebinje“. Osim Grobara iz Trebinja druženju su prisustvovali navijači iz Herceg Novog, Nikšića, Bileće, Gacka, Sarajeva i Beograda (Grobari Jug i Antiromi), a svojim prisustvom druženje su uveličali članovi pank-rok benda „Grupa JNA“, koji su izdali album prvijenac sa pjesmama posvećenim Partizanu, bivši fudbaler Partizana, a sada Leotara Nikola Grubješić i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

cetvrto crno belo vece trebinje 2013

Grobari Trebinje kao navijačka grupa, egzistira već dugi niz godina, a Rješenjem Osnovnog suda u Trebinju od 23.09.2010. mi smo pravno i formalno stekli sve uslove da u okvirima Zakona djelujemo na mnogo većem i ozbiljnijem nivou, rekao je Vaso Mijanović predsjednik Udruženja „Grobari Trebinje“. Djelovaće prepotentno, ali malo je navijačkih grupa koji su dostigli ovaj stepen organizacije i koja djeluju kao registrovana, koji imaju zvanične prostorije i čiji je rad transparentan kao naš. Udruženje trenutno broji 192 člana. Želio bih da napomenem i da je ono što ovo udruženje čini posebnim, ne samo u odnosu na druga navijačka udruženja, već i na sve oblike organizovanja, da oko 80% punoljetnih članova udruženja čine akademski građani, sa visokim obrazovanjem. Nekada u šali kažem, da od svih oblika organizovanja u srpskim zemljama jedino više diploma od nas ima Srpska akademija nauka i umjetnosti.

Trebinjski Grobari su od regostrovanja išli organizovano na 44 utakmice, sa prosjekom od 25 članova po utakmici, a prateći Partizan prešli su preko 50000 kilometara.

Imamo tu nesreću, a toga su svjesni i naši prijatelji iz ostalih gradova u regionu, da živimo 500 kilometara udaljeni od voljenog kluba, ali valjda je to jedan od razloga što je naša ljubav tako iskrena i čista. Kao što himna trebinjskih Grobara kaže „500 kilometara od Humske srce kuca jače“. Radujemo se svakom odlasku na utakmicu Partizana koji pored neophodnih finansija zahtjeva najčešće po 2-3 dana putovanja. Uvijek će biti kritičara koji će nipodaštavati našu ljubav, rad i trud ali podatak da smo prateći naš klub prešli preko 50.000 kilometara, je i za najveće kritičare podatak za poštovanje. Beograd, Užice, Ivanjica, Čačak, Jagodina, Podgorica, Budva, onaj pokušaj odlaska u Novi Pazar koji će ostati zapamćen, pa sve do Soluna, Rima, Šarloe, Udina, Milana. Svakim našim odlaskom na sportske manifestacije sa ponosom smo isticali odakle dolazimo i trudili se da svojim ponašanjem na najbolji mogući način reprezentujemo Trebinje i sve građane našega grada.

cetvrto crno belo vece trebinje 2013 (3)

Udruženje se nije okrenulo samo navijanju, pa su organizatori mnogih društveno korisnih i humanitarnih akcija.

Iako su odlasci na utakmice i podrška klubu prioritet postali smo i prepoznatljivi i prema brojnim akcijama lokalnog karaktera. Volonterski smo uzeli učešće  u sređivanju grada, čišćenja užeg gradskog jezgra, obala rijeke Trebišnjice, gradskih fasada, učestvovali smo i u mnogim humanitarnim akcijama čak ponekad iznad trenutnih mogućnosti, a već tri godine za redom sprovodimo akciju dobrovoljnog davanja krvi. Takođe, tu je i veliki broj akcija koji se tiču popularizacije  našeg sportskog društva i navijačke grupe Grobari, kao i očuvanja srpskog identiteta. Ovaj stepen organizacije i naš rad treba nastaviti, pa čak i pojačati onda kada rezultati kluba ne budu na nivou naših očekivanja.

Prisutnima se obratio i Predrag Simić, poznatiji kao Sima Srbija, legenda Juga i član Skupštine FK „Partizan“.

Drago mi je da sam nakon godinu dana opet u Trebinju na ovom skupu i da vas vidim u većem nego lani. Kada sam prošli put bio ovdje moj zadatak je bio da u Beogradu prenesem svoje utiske i znajte da mi u Beogradu veoma cijenimo ovo što ste vi uspjeli u Trebinju i što se tiče organizacije Udruženja i vaših aktivnosti. Svaka vam čast. Svjedoci ste da je južna tribina napredovala svjetlosnu godinu u odnosu na stanje prije godinu dana i da je reorganizacija tribine o kojoj smo ranije pričali donjela rezultate i naša tribina jača iz dana u dan. Mi se ne mjerimo brojem, nama brojevi nisu važni. Ono što mi poštujemo i gledamo je ljubav prema klubu, a za to ne postoji mjerna jedinica. Jedinica su naša crno-bijela srca, koja kucaju za Partizan. Danas smo svjedoci da se u Srbiji jednom klubu daje sve, a drugome se indirektno odmaže. Nisu ispoštovali naše rezultate, a sve pare su date novom klubu, bez trofeja, tradicije... Dule Vujošević je ostao sam uborbi sa vjetrenjačama. Tako je i u drugim sportovima, što se najbolje vidi po projektu tzv. „nacionalnog“ stadiona. Braćo, da bi naš klub opstao u ovim teškim vremenima, mi moramo da budemo jedinstveni, da iz dana u dan budemo jači i da naša ljubav prema crno-bijelim bojama bude jače. Naš Partizan ima najljepše ime na svijetu. Za koju godinu ćemo biti najtrofejniji fudbalski klub, a već smo najtrofjenije sportsko društvo u Evrope. To mora da se poštuje.

U oficijelnom dijelu nastupila je etno-grupa „Sveta Anastasija“, koje je prisutne oduševila specifičnom izvedbom nezvanične himne SD „Partizan“ – „Da volim crno-bele“. Nakon oficijelnog dijela prešlo se na druženje uz muziku, jelo i piće, koje je potrajalo do kasno u noć. Sutradan su gosti vrijeme proveli u obilasku gradskih znamenitosti.