Murali trebinje2.jpg

Trebinjski Centar za socijalni rad, Forum mladih i najvijačke grupe Crvene zvezde i Partizana iz ovog grada realizuju projekat promocije pozitivnih vrijednosti, a dio ovih aktivnosti su murali na fasadama trebinjskih zgrada i prolaza.

„Grobari“ i „Delije“ ovih dana privode kraju posao na izradi po pet murala, zidnih portreta posvećenih velikanima kulture, nauke i kultnim stvaraocima iza svijeta sedme umjetnosti.

Na zidovima su, umjesto navijačkih grbova i parola, iscrtani Nikola Tesla, Ivo Andrić, Dragan Nikolić, Bata Stojković, Rade Šerbedžija, Ljuba Tadić, Pavle Vujisić, Alfred Hičkok, Stenli Kjubrik.

Memorandumi o saradnji Centra za socijalni rad, Foruma mladih i trebinjskih navijačkih grupa potpisani su početkom juna, u cilju stvaranja uslova za provođenje akcija koje su od zajedničkog interesa za Trebinje.

Cilj je bio da ovim memorandumima Centar za socijalni rad, kao partner u projektu promovisanja pozitivnih vrijednosti,  uspostavi saradnju sa navijačkim grupama. Mladi članovi “Grobara” i “Delija” zasebno su uključeni u niz događaja koji promovišu pozitivne načine podrške svojim klubovima i lokalnoj zajednici i kroz različite aktivnosti pokazuju neki novi, drugačiji način na koji se mogu baviti klubom – objašnjava Aleksandar Koprivica, direktor trebinjskog Centra za socijalni rad za "Srpskainfo".

Murali trebinje3.jpg

On dodaje da su krajem juna održane i edukativne radionice za predstavnike udruženja navijača Crvene zvezde i Partizana na kojima su predavači bili iz Novog Sada, a prisustovali su i socijalni radnici iz Trebinja.

Bila je to prilika da od njih uče o najboljim načinima pristupa navijanju za svoj klub, da razmjene mišljenja, podijele pozitivna iskustva i doživljaje tokom godina navijanja, odlazaka na utakmice i bodrenja kluba – ističe Koprivica.

Novostečene vještine na ovim radionicama članovi trebinjskih “Delija” i “Grobara” trebali bi pokazati u septembru, kada su planirane radionice koje će oni držati učenicima završnih razreda osnovnih škola i nižih razreda srednjih škola.

Pored crtanja murala koji nemaju direktne navijačke sadržaje, kao što je to ranije bio slučaj sa nekim grafitima u Trebinju, i edukativnih radionica, u okviru projekta planirano je i renoviranja prostorija dva navijačka udruženja u Trebinju.

U trebinjskim udruženjima navijača Partizana i Crvene zvezde, za sada, nisu željeli davati izjave, a obećali su da će se oglasiti za koji mjesec, kad sve bude završeno.

Murali trebinje1.jpg

O maloljetničkoj delikvenciji  i sukobima navijača u Trebinju raspravljalo se na sednici Foruma za bezbjednost grada Trebinja prije nešto više od godinu dana, kojoj su prisutvovali i predstavnici navijačkih grupa.

U ovim udruženjima je veliki broj mladih. Zbog onoga čime se bave pojačana je energija, pa im želimo pružiti pomoć u suzbijanju loših pojava među navijačima – naveo je tada predsjednik Foruma i Skupštine grada Dragoslav Banjak.

Ekologija i uređenje grada

Navijači dva najveća kluba su i ranije u zasebnim akcijama, realizovali niz različitih aktivnosti koje su za cilj imale pomoć lokalnoj zajednici.

Organizovali su ekološke akcije, uređenja igrališta i stadiona u Trebinju, darivali krv.

Prošlog ljeta, u cilju promovisanja pozitivnih vrijednosti i drugačijeg načina bavljenja svojim klubovima, organizovana su i predavanja predstavnika Partizana i Crvene zvezde, a sve u saradnji sa Forumom mladih i trebinjskim Centrom za socijalni rad