Vinogradi poljoprivrednog preduzeća "Agrokop“ iz Trebinja spaseni su zahvaljujući zakupcu iz Švajcarske, radnici neće ostati bez posla, a postoje realne pretpostavke da bude nastavljeno poslovanje, rekao je danas stečajni upravnik ovog preduzeća Vlado Simović.

bolji dani za Agrokop

U "Agrokopu“ je u maju pokrenut stečajni postupak, a vinograde ovog preduzeća zakupila je kompanija "Svis nova invest" iz Švajcarske i od tada se, kako tvrde u firmi, uredno servisiraju svi dugovi, isplaćuju plate radnicima, dok vinogradi, prema mišljenju stručnjaka, nisu bili bolje obrađeni u posljednjih sedam do osam godina.

Nakon ročišta u Okružnom privrednom sudu u Trebinju, Simović je rekao da je podnesen izvještaj o ekonomskom stanju u ovom preduzeću do zatvaranja stečajnog postupka, kao i o mjerama i aktivnostima koje su provedene od sredine maja do danas, napominjući da će u narednom periodu biti raspisan oglas za provođene reorganizacije firme.

"Svi koji su zainteresovani mogu da uplate potraživanja prema povjeriocima i u tom slučaju stečaj se prekida i investitor može da uđe u posjed“, rekao je Simović.

On je podsjetio da su ukupna dugovanja "Agrokopa“ 6.600.000 KM, te da se 35 odsto ukupnih potraživanja duguje poreskoj upravi i fondovima, 15 odsto manastiru Tvrdoš, osam odsto većinskom vlasniku i sedam odsto predlagaču stečajnog postupka bijeljinskoj "Herbi".

Simović je naveo da je formiran odbor povjerilaca koji će početi sa razmatranjem mjera i prijedloga za reorganizaciju "Agrokopa“.

Komentarišući ranije propadanje "Agrokopa“, Simović je istakao da ne može konkretno nikoga okriviti, ali da je tadašnji većinski vlasnik sa 56 odsto akcija Aleks Kostović upravljao firmom.

"Nikada nijedna sjednica Upravnog odbora od osnivanja nije održana, a poslovnu politiku vodio je vršilac dužnosti direktora i većinski vlasnik“, rekao je Simović.

Aleks Kostović, bivši većinski vlasnik ovog preduzeća, rekao je da je na današnjem izvještajnom ročištu predložio način sanacije "Agrokopa“ koji bi doveo do prekida stečaja, napominjući da ima i strateškog partnera iz Kanade.

On smatra da do stečaja nije trebalo doći, tvrdeći da "određene strukture opstruišu rad "Agrokopa“, ali nije želio da kaže na koga konkretno misli.

"U posljednjih desetak godina samo sam ulagao u ovo preduzeće, a nijednu marku nisam dobio, što dobro znaju i radnici i službenici `Agrokopa“, rekao je Kostović i dodao da je, bez obzira na sve, i dalje spreman da ulaže. SRNA