U vinogradima trebinjskog Poljoprivrednog preduzeća „Agrokop“ koje je  u stečaju počela je berba grožđa, čiji se ovogodišnji rod, i pored poteškoća, procjenjuje na oko 110 do 115 vagona, što je za oko 10% više nego prošle godine.

agrokop trebinje berba

Stečajni upravnik „Agrokopa“ Vlado Simović tvrdi da na njihovim spiskovima već sada imaju prijavljene kupce za oko 130 vagona, tako da smatraju da će se do kraja berbe sve grožđe biti i prodato.

„Berbu smo započeli na plantaži sa starim čokotima, sa kojih će 25 tona grožđa biti isporučeno poznatoj hercegovačkoj vinariji „Sekulović“ , koja je i ranijih godina bila zadovoljna našom sirovinom“, kaže Simović.

On objašnjava da se veliki broj zainteresovanih kupaca, malih i velikih vinarija, kao i privatnih lica, već prijavio za kupovinu ovogodišnjeg roda koji je izuzetnog kvaliteta, visokog procenta sladora i izuzetne punoće zrna.

S obzirom da je „Agrokop“ u stečaju, Odbor povjerilaca je donio odluku da se cijena grožđa kreće od 1,32 KM za „vranac“ sa starih vinograda, sa maldih vinograda 1,13 KM, kolika je i cijena merloa i kabernea, pa sve do „smederevke“ od 0,75 feninga i takozvane šarine od 0,55 feninga.

Prvoga beračkog dana, u ponedjeljak, je bilo 85 angažovanih sezonskih berača kojih se, kažu u „Agrokopu“ za ovaj posao već javilo preko 200, a biće plaćani po ubranim gajbama i to oko 0,50 feninga za jednu gajbu.

Iako je, za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja berba krenula desetak dana kasnije zbog zakašnjele vegetacije, stručnjaci u ovom preduzeću kažu da to neće uticati na kvalitet.

Agrokop u stečaju će ove godine ubirati plod sa 450.000 čokota na oko 140 hektara  vinograda.