U vinogradima Poljoprivrednog preduzeća “Agrokop” iz Trebinja, danas se završila berba, u kojoj je ubrano 115 vagona grožđa, što je za oko 10% više nego prošle godine.

agrokop trebinje berba

„Agrokop“ je, iako u stečaju, uspio uspješno organizovati i ovogodišnju sezonu i ubrati plod sa 450.000 čokota na oko 140 hektara  vinograda, na kojima je, iako vremenske prilike nisu dozvolile raniji završetak berbe, grožđe bilo izuzetnog sladora i kvaliteta zrna.

Stečajni upravnik „Agrokopa“ Vlado Simović kaže da je dio grožđa od oko 500 tona grožđa ostavljen za preradu, odnosno, za proizvodnju vina i rakije koji su se prije  proizvodili u vinariji „Herceg vina“, koju je ranije kupilo ovo preduzeće, dok je ostatak prodat.

„Sve preostalo grožđe smo prodali uglavnom vinarijama u istočnoj i zapadnoj Hercegovini, dok su jedan dio kupili i trebinjski domaćini za sopstvene potrebe“, kaže Simović.

On dodaje da je grožđe prodato po dogovorenim cijenama od 1,32 KM za „vranac“ do 75 feninga za „smederevku“ i  55 feninga za takozvanu  „šareniku“.

Simović kaže da su se berba i otkup odvijali planski, prema ubranim količinama grožđa i prema sazrijevanju pojedinih vrsta, pa je posljednjih dana obrana i kasna sorta merloa, čime je ovogodišnja sezona okončana, a rezultati će biti naknadno izneseni na Skupštini akcionara.

“Odmah u novembru slijedi Skupština akcionara, na kojoj bi trebalo da se potvrdi stečajni plan, prema kome smo još na početku dogovorili da ubuduće firmom gazduje stečajni konzorcijum od četiri subjekta koji će ubuduće gazdovati firmom”, dodaje stečajni upravnik Agrokopa.

Skupština povjerilaca “Agrokopa”, koja je održana ljetos u Okružnom privrednom sudu u Trebinju, data je saglasnost da se stečajni plan u ovoj firmi provede sa kozorcijumom koji čine “Plants Global” iz Zvornika, “Bankom” iz Beograda, te vinarije “Tvrdoš” i “Anđelić” iz Trebinja, što se pokazalo uspješnim, jer su, i pored loših vrmenskih uslova, uspjeli uspješno izvesti sezonu i obezbijediti dobar rod i uspješnu berbu.