Ovogodišnji rod u vinogradima trebinjskog preduzeća "Agrokop" u stečaju biće za petnaestak vagona veći od prošlogodišnjih 105 vagona, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

agrokop trebinje berba

U vinogradima ovog poljoprivrednog preduzeća ove godine ubiraće se plod sa 470.000 čokota na 165 hektara pod vinovom lozom, a u ponudi će biti šest sorti grožđa.

U "Agrokopu" napominju da će, zbog sporije vegetacije, berba kasniti desetak dana i da će početi sa ranijim sortama između 5. i 10. septembra, ali da to neće uticati na kvalitet proizvodnje u najvećem vinogorju Republike Srpske.

Agronom Janko Milojević upozorava da se ove godine vinogradari suočavaju za velikim pritiskom patogena, zbog čega se može očekivati velika šteta tamo gdje je izostala pojačana agrotehnička zaštita.

U "Agrokopu" planiraju da se berba ove godine odvija planski i isključivo prema narudžbama - što znači da će grožđe moći da kupe samo oni koji ga prethodno rezervišu.

U "Agrokopu" je u maju prošle godine pokrenut stečajni postupak, a vinogradi su bili pod zakupom kompanija "Svis nova invest" iz Švajcarske, da bi krajem godine Odbor povjerilaca preduzeća u stečaju odlučio da ove sezone samostalno uđe u proizvodnju grožđa.