Od pristiglih pet ponuda za provođenje stečajnog plana nad trebinjskim preduzećem "Agrokop", tražene uslove djelimično su zadovoljili bivši većinski vlasnik ovog preduzeća Aleks Kostović i Konzorcijum od četiri ponuđača, potvrdio je danas stečajni upravnik u ovom preduzeću Vlado Simović.

agrokop u stecaju aleks kostovic ponovo zainteresovan

"Nismo se odlučili ni za jednu ponudu, jer smo zatražili dodatne informacije i garancije, kao i uplatu depozita od po 50.000 KM", rekao je Simović novinarima u Trebinju nakon razmatranja ponuda po oglasu koji je raspisao stečajni dužnik za provođenje nekog od oblika stečajnog plana prema "Agrokopu".

Prema njegovim riječima, Konzorcijum čine Global plants, vinarije "Tvrdoš" i "Anđelić" i beogradska firma "Bankom", koja se u LJubinju bavi proizvodnjom mesa.

On je pojasnio da je Konzorcijum ponudio namirenje državnih povjerilaca 15 odsto, radnike u višem isplatnom redu 100 odsto, u opštem isplatnom redu 20 odsto i da ulože 2,5 miliona KM u sljedeće tri godine za razvoj vinogradarstva i ostalih poljoprivrednih kultura.

Simović je istakao da se ovi kupci nisu izjasnili o visini ponude, te da im je zatražen taj podatak i druge dodatne informacije da bi se 11. maja mogli izjasniti i uputiti ponudu Skupštini povjerilaca na razmatranje.

On je rekao da je druga ponuda od 2,5 miliona evra pristigla od Kostovića, koji je naveo da će novac isplatiti kada proda imovinu u Americi, napominjući da ta garancija nije dovoljna, te da je zatražena dodatna garancija od banke i uplata depozita.

Simović je podsjetio da je Kostović na dan otvaranja stečajnog postupka bio vlasnik 63 odsto "Agrokopa" i da je najodgovorniji za gubitke od 6.200.000 KM napravljene u tom preduzeću, zbog čega je i otvoren stečajni postupak.

"Kostović ponovo ulazi u ovu priču, ali ako to povjerioci ocijene dobrim i korisnim, neka odaberu njega“, naveo je Simović.

On je dodao da ukoliko Skupština povjerilaca odluči da na ovaj način proda "Agrokop", novi vlasnik će u posjed ući krajem godine, nakon završene berbe i namirenja troškova, a ako budu smatrali da im ovo ne odgovara, vjerovatno, će se ići u prodaju firme putem tendera.

Simović je napomenuo da se na 165 hektara u vinogradima "Agrokopa" trenutno kvalitetno i po planu obavljaju svi poslovi, te da će biti stavljeni u funkciju i oni vinogradi koji su već nekoliko godina napušteni.

U "Agrokopu" je u maju prošle godine pokrenut stečajni postupak, a vinogradi ovog preduzeća bili su pod zakupom kompanija "Svis nova invest" iz Švajcarske, da bi krajem godine Odbor povjerilaca preduzeća u stečaju odlučio da ove sezone samostalno uđe u proizvodnju grožđa