U poljoprivrednom preduzeću “Agrokop”, koga je u ovoj biološkoj sezoni zakupilo preduzeće “Premium vinogradi”, završena je berba grožđa, u kojoj je ubrano preko stotinu vagona.

AGROKOP OKONCANA BERBA

“Ovakav rod je približan prošlogodišnjem rodu, što je izuzetno dobar rezultat, naročito kada se uzme sušnost godine i činjenica da smo mi preuzeli vinograde u posljednjem momentu kada su u pitanju brojne tehnološke operacije koje su odrađene u vinogradima”, kaže Vladislav Kovačević, predstavnik kompanije “Swiss Nova Invest” koja je formirala novu firmu “Premium vinograde”.

Sve količine grožđa su u ovoj sezoni prodate malim i velikim vinarijama ovog kraja, kao i domaćinima koji su za to pokazali zainteresovanost, dok je za sada samo jedan mali dio otišao u preradu kod samih “Premium vinograda”.

Oni imaju u planu, tvrdi Kovačević, da u budućem periodu u većoj mjeri pokrenu preradu grožđa, kao i brojne druge investicije, ukoliko i u narednoj sezoni oni budu zakupci ovog najvećeg vinogorja u Republici Srpskoj.

“Nama ovih dana ističe ugovor o zakupu, a da li će, s obzirom na stečajni postupak u “Agrokopu”, doći do obnavljanja ugovora, što zavisi od Odbora povjerilaca i stečajnog upravnika, još ne znamo, iako se nadamo da hoće”, dodaje Kovačević.

Kaže da su do sada uložili oko 800 do 850 hiljada maraka i imaju namjeru daljeg ulaganja i u vinograde i u tehnologiju, kako bi kondiciono stanje svih vinograda bilo što bolje, jer ne odustaju od namjere da u kasnijem periodu kupe kompaniju.

Ukoliko naplate svo ono grožđe koje su prodali, u “Premium vinogradima” kažu da će do kraja godine biti na pozitivnoj nuli, ili možda sa nekim manjim profitom, jer su do sada imali velike troškove od kojih je većina bilo naslijeđenih.

Najidealnije bi, kaže Kovačević, bilo da odmah u novembru krenu sa zimskim radovima, koji ne bi zakasnili ni u decembru, ali s obzirom na praznike koji predstoje gotovo do kraja januara, postoji bojazan da dođu u prošlogodišnju situaciju djelovanja u posljednji čas.

Kada se završi ugovor o zakupu ni radnici više, do sklapanja novog ugovora, neće dobijati plate koje su im novi poslodavci isplaćivali na vrijeme, kao i sve druge troškove u dosadašnjem njihovom poslovanju, tako da je svima u interesu da se zakup što prije obnovi.

U međuvremenu i radnicima i novom poslovodstvu ide na ruku da se i stečajni postupak okonča što prije, jer bi se samo okončanjem stečaja znalo pravo stanje i stvorila mogućnost stabilnog poslovanja, bilo ono urađeno na način davanje koncesije ili nečeg sličnog....

V.D.