Kandidat za gradonačelnika Trebinja na predstojećim lokalnim izborima u BiH Dobroslav Ćuk najavljuje kao svoje prioritete komunalnu infrastrukturu, nastavak izgradnje gradske obilaznice - njenog istočnog kraka, stavljanje u funkciju industrijsko-poslovne zone "Volujac", te realizaciju projekta vodosnabdijevanja grada.

dobrolsav cuk srnaĆuk u intervjuu Srni naglašava da će, u okviru izgradnje komunalne infrastrukture, dobar dio sredstava biti izdvojen za izgradnju i rekonstrukciju ulica, elektrifikaciju, te izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže...

Ovih dana treba da počne nastavak izgradnje gradske obilaznice,njenog istočnog kraka, čime bi se teški saobraćaj izmjestio iz gradskog jezgra, što bi bio značajan doprinos kvalitetnijem životu građana Trebinja.

Posebna pažnju u narednom periodu biće posvećena stavljanju u potpunu funkciju industrijsko-poslovne zone "Volujac". U ovoj zoni planom je predviđena izgradnja industrijskih kapaciteta. Ćuk ističe da već sada ima nekoliko ozbiljnih ponuda renomiranih firmi da svoje proizvodne kapacitete smjeste u tu zonu.

On smatra da bi otvaranje novih proizvodnih kapaciteta, privlačenje kapitala i investitora doprinijelo značajnom smanjenju nezaposlenosti, koje je u Trebinju, kao i u većini lokalnih zajednica u regionu, jedan od najvećih problema.

U toku je i realizacija Projekta vodosnabdijevanja grada, uz angažovanje sredstava Evropske investicione banke. Izrada novih projekata, kao i realizacija određenih faza građenja (cjevovodi: Krš – Školski centar i Hrupjela – Vinogradi, kao i rezervoara "Krš") očekuje se u narednoj godini, dok se radovi u sklopu rješavanja problema gornje visinske zone očekuju u 2014/15.godine.

Ćuk, koji obavlja funkciju v.d. gradonačelnika Trebinja, podsjeća da je u proteklom periodu izgrađen i rekonstruisan veći broj gradskih ulica, prigradskih saobraćajnica i seoskih puteva, trotoara, te elektro i vodovodne mreže, kao i sportskih terena u mnogim dijelovima grada.

On izdvaja i Južnu gradsku obilaznicu, sekundarnu kanalizacionu mrežu u najvećoj gradskoj mjesnoj zajednici Gorica, novo Gradsko groblje u Banjevcima i mnoge druge ostvarene projekte.

Ćuk u intrevjuu Srni podsjeća da je ove godine započeta izgradnja autobuske stanice na novom lokalitetu, a u toku je i izgradnja dječijeg vrtića u MZ Gorica, kapaciteta stotinu mjesta, sredstvima koja je obezbijedio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Posebna pažnja lokalne uprave bila je usmjerena na rješavanje problema porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida (stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja) kao i mladih i penzionera. Uz zakonski predviđene obaveze i uz pomoć Vlade Srpske izgrađena su dva stambena objekta sa 64 stambene jedinice, koje su dodijeljene porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima od prve do četvrte kategorije.

U planu je izgradnja još jednog objekta, čime će trajno biti riješeno stambeno zbrinjavanje ove kategorije stanovništva.

Iz budžeta se svake godine izdvaja znatna suma za stipendiranje učenika i studenata, članova porodica poginulih boraca. Od značaja je i budžetsko finasiranje projekata omladinskih organizacija, kao i Udruženja penzionera, te redovno godišnje stipendiranje nadarenih đaka i studenata.

Primjetan je veći broj turista u Trebinju, čemu su doprinijeli i povećani kapaciteti za njihov smještaj. Sve više turističkih agencija iz Dubrovnika u svojim aranžmanima nude posjete Trebinju, pa se u ljetnim mjesecima u Dučićevoj ulici mogu čuti brojni svjetski jezici. Ćuk vjeruje da je tome pomogao i njegov susret sa gradonačelnikom Dubrovnika, što je otvorilo novo poglavlje u odnosima dva grada.

Govoreći o požarima koji od sredine jula intenzivno traju na više lokaliteta na području grada, Ćuk je rekao da su oni prouzrokovali velike troškove i znatne štete. Precizne procjene šteta još nema budući da požari i dalje traju i da je požarna linija duga više desetina kilometara. Od požara je stradalo više od 7.000 hektara površine, a trenutno su aktivna četiri. Za sada nije bilo težih povreda ljudi angažovanih na gašenju požara.

Grad će, kao i ranijih godina, komisijski sačiniti procjenu i, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, nastojati da nadoknadi makar dio nastalih šteta. Osim toga, grad će, kada se u cijelosti sagledaju štete, uputiti zahtjev i nadležnim republičkim organima da pruže neophodnu finansijsku pomoć, jer je već sada evidentno da Trebinje neće moći samo da snosi troškove gašenja požara i šteta.

Kandidat za gradonačelnika Trebinja Dobroslav Ćuk očekuje pobjedu SNSD-a "Milorad Dodik" i u Trebinju i u većini opština i gradova Republike Srpske. Takođe, u skladu sa do sada ostvarenim rezultatima, uvjeren je da će i sam ponovo pobijediti i postati gradinačelnik Trebinja. SRNA, Tatjana PARAĐINA i Nenad TADIĆ