„Kultura Srba u Dubrovniku 1790 – 2010“ naziv je knjige predstavljene sinoć u bašti pod Platanima, u okviru programa obilježavanja Svetog Preobraženja Gospodnjeg.
Na promociji knjige, koja predstavlja kulturno blago sakupljeno u riznici srske pravoslavne crkve Svetog Blagoveštenja, učestvovali su: episkop Zahumsko-hercegovački i primorska Grigorije, direktor Leksikografskog zavoda iz Zagreba Vlaho Bogišić, te direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić.

 Govoreći o knjizi, dr Perišić je istakao da je riječ o katalogu za izložbu, ali koja po svojoj studioznosti i drugim karakteristikama, ima odlike monografije o temi, koja je na neki način poslednjih godina bila zaboravljena. „Uvjerenja koja su rukovodila i spojila priređivače ove knjige – EZHiP, srpsku pravoslavnu Crkvenu opštinu Dubrovnik i Arhiv Srbije - u realizaciji ovog značajnog projekta jeste, s jedne strane moć kulturnog naslijeđa Srba u Dubrovniku i potreba da se sve ono što je zahvaljujući prethodnim generacijama sačuvano pokaže široj javnosti, a s druge strane pojava duhovne krize, krize identiteta koja može da ima velike i dalekosežne posledice“ istakao je de Perišić, uz ocjenu da je velika zasluga Crkvene opštine Dubrovnik u očuvanju duhovnog i kulturnog identiteta Srba u Dubrovniku. On je dodao da ova knjiga upravo govori da na ovim prostorima postojimo vijekovima i kao narod i kao pojedinci.
Vladika Grigorije se u ime SPC i EZHiP zahvalio Arhivu Srbije i njegovom direktoru na realizaciji izuzetno značajnom poduhvatu.
Vlaho Bogišić, inače porijeklom iz Konavala kod Dubrovnika, istakao je da su u realizaciji projekta, pored srpskih stručnjaka, radili i mnogi Hrvati Dubrovčani, što daje dodatnu vrijednost pomenutoj knjizi.
On je ocijenio, kad je riječ o Srbima u Dubrovniku, da u novijoj srpskoj i hrvatskoj istoriji, oni koji nisu dobro prošli, jesu srpske pravoslavne, moćne porodice u Dubrovniku. „Iz zagrebačke i beogradske perspektive pogled je rijetko skretao na taj veliki svijet. Taj svijet i danas živi i ovom izložbom i ovim enciklopedijskim izdanjem došao je u posve neobičnom istorijskom trenutku na vidjelo, gdje smo odjednom vidjeli mnoge žive i mrtve dubrovačke pravoslavce“ zaključio je Bogišić.

 „Kultura Srba u Dubrovniku 1790 – 2010“ objavljena je na ćiriličnom i latiničnom pismu.
U okviru sinošnje promocije prikazan je film javnog medijskog servisa RTS, nastao u danima pripremanja Izložbe o kulturi Srba u Dubrovniku 1790 – 2010. koja je u toku u Arhivu Srbije u Beogradu. Opština Trebinje