U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras su predstavljene tri knjige Đura Si. Kuljanina - "Zavičajnost u pjesmama", " Zavičajnost u riječima" i "Zavičajnost u izrazima".

knjizevno vece djuro si. kuljanin trebinje

Ovo je drugo predstavljanje Đura Si. Kuljanina trebinjskoj publici nakon dvije godine, kada se prvi put predstavio sa knjigom "Gospojinska crkva u Čelebićima".

Ova trilogija zavičajnih knjiga je jedan segment nematerijalne kulture autorovog zavičaja, a i šire Hercegovine.

Kada je riječ o knjizi "Zavičajnost u riječima", riječ je o arhaizmima koji su se prije pedeset i više godina upotrebljavali u svakodnevnom govoru i novi ga naraštaji pomalo zaboravljaju, a vezani su većinom za Hercegovinu.

"Ja sam ih sada stavio u knjige i sada će stajati i za neka druga pokoljenja", rekao je Kuljanin.

U knjizi "Zavičajnost u pjesmama" sakupljene su poznate bećarske pjesme, gange. U njoj je sakupljeno 2.650 pjesama i prema riječima autora to je najoobimnija knjiga o ovim pjesmama koja je do sada izašla.

knjizevno vece djuro si. kuljanin trebinje

"Bećari su svugdje prepoznatljivi bez obzira da li su u Krajini ili u Hercegovini, jer je tekst isti, samo je melodija drugačija", objasnio je Kuljanin.

Knjigu "Zavičajnost u izrazima" čine narodni izrazi, koji su sa područja cijele bivše Jugoslavije.

Autor ovih knjiga je već prije 30 počeo da piše i prikuplja materijal o ovome, ali je izbio rat i i dobar dio materijala se izgubio.

Ovo književno veče uljepšali su i ženska pjevačka grupa ANI "Jovan Dučić", prof. dr Radoslav Milošević, mr Milova Rosić, tekst je čitala Nelica Bošković, a domaćin večeri bio je Novica Telebak.

Prije promocija knjiga otvorena je izložba Aleksandre Kecman iz Banjaluke koja se predstavila sa dvadesetak radova.

knjizevno vece djuro si. kuljanin trebinje