U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je održana promocija tek objavljene knjige srpskog pjesnika i diplomate Jovana Dučića, "Aneksija BiH i srpsko pitanje".

promocija knjige jovana ducica aneksija bih i srpsko pitanje u trebinju (1)

Knjigu je nakon dugo traganja, devedestih godina prošlog vijeka, pronašao dr Miladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije, u odjeljenju među stranim autorima u Narodnoj biblioteci Srbije.

"Ova brošura-knjiga pokazuje Dučića kao vrsnog poznavaoca istorije. U knjizi pokazuje poznavanje prilika na Balkanu i uticaj velikih sila, posebno na BiH. Od Krimskog rata, 1853. godine, pa sve do Aneksije, 1908. godine, Dučić je jednim jezikom suptilnog diplomate izložio sva pitanja i interese velikih sila koje su stremile da ovladaju Balkanom", istakao je Milošević, dodajući da je brošura, a sada knjiga, prevedena na srpski jezik 1993. godine, a zatim objavljena u časopisu "Književnost".

Nikola Pašić, u to vrijeme predsjednik srpske Vlade, poslao je Jovana Dučića u Rim 1907. godine, da propagira srpsku stranu. U toj misiji naredne, 1908. godine, Dučić je napisao ovu knjigu. Originalan naziv djela je “L’ annesionne della Bosnia e dell’Erzegovina e la questione serba”, a štampano je u Rimu u štampariji "Lubrikana" iste godine.

Zanimljiva činjenica je da je ovo djelo našeg čuvenog pjesnika u originalu napisano na italijanskom jeziku.

Izdavač je Udruženje Trebinjaca "Jovan Dučić" iz Beograda, a knjiga, koja je večeras predstavljena u rodnom gradu velikog pjesnika i diplomate, sadrži, pored originalnog italijanskog, i prevod na srpski jezik. Knjiga je izdata povodom obilježavanja 140 godina od rođenja slavnog pjesnika.

"I poslije 106 godina analize iz brošure su, čini mi se, istovjetne današnjim uslovima na Balkanu, Evropi, interesu velikih sila i problemu malih sila", kazao je Ratković, napominjući da je jedan od razloga današnje promocije u Trebinju i godišnjica smrti, odnosno 85 godina od kada se Luka Ćelović Trebinjac predstavio Gospodu.

Ratković je podsjetio da Jovan Dučić nije značajna ličnost samo u poeziji, već i u istoriografiji i diplomatiji, koje su mu, kako kaže, bile intelektualna strast.

"Za šta god se uhvatio Jovan Dučić, to su bili zlatna ruka i zlatno slovo. Ovo djelo bi trebalo da bude bukvar za sve diplomate, a da budućim pokoljenjima ostavimo analizu koju je Dučić radio prije 106 godina, a koja se i dan-danas može upotrijebiti, ne od velikih sila zloupotrijebiti", rekao je Ratković.

Diplomatska karijera Trebinjca Jovana Dučića zvanično je započela 1910. godine, kad se zaposlio kao pisar u Ministarstvu inostranih djela Kraljevine Srbije. Dučić je imao ukupno 13 diplomatskih misija u devet zemalja. Krunu diplomatske karijere stekao je zvanjem poslanika u Društvu naroda, koje je osnovano nakon Prvog svjetskog rata, i čije je sjedište bilo u Ženevi.

O knjizi, za koju je vladao veliki interes Trebinjaca, govorili i pjesnik Božo Glogovac i kustos Muzeja Hercegovine Zoran Mijanović.

Organizator večerašnje promocije je Javna ustanova "Centar za informisanje i obrazovanje" Trebinje.

promocija knjige jovana ducica aneksija bih i srpsko pitanje u trebinju (1)