U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je predstavljena antologija savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini „Hercegovački vijenac“, autora Gedeona Stajića iz Nevesinja.

hercegovacki vijenac antologija savremene srpske lirike u hercegovini

Antologija na preko 500 stranica ima 287 pjesama od 17 autora iz Trebinja, Bileće, Gacka, Nevesinja i Ljubinja. Knjiga je, kako je istakao Stajić, podijeljena u tri cjeline, predratno (1970-1990), ratno (1991-1996) i poslijeratno stvaralaštvo (1997 na ovamo).

"Mjerila po kojima su pjesme odabrane su uzeta iz Antologije novije srpske lirike Bogdana Popović, odnosno da 'pjesma mora imati emocije, mora biti jasna i mora biti cijela lijepa'", čulo se na večerašnjoj promociji.

O knjizi su, osim autora, govorili pjesnik i saradnik u izradi antologije Novica Telebak, profesor Radoslav Milošević, književnik Šćepan Aleksić i novinar Milenko Avdalović.

"Stajić je sakupio sve ono što je vrijedno, a vezano za srpsku savremenu liriku u ovom krajevima", naglašeno je na predstavljanju antologije.

Antologiju su izdali SPKD "Prosvjeta" Gacko i "Filip Višnjić" iz Beograda.

Najmlađi pjesnik zastupljen u antologiji je Vera Basor, a najstariji Božidar Vučurević.

U antologiji su zastupljeni sljedeći pjesnici: Nikola B. Ninković, Ružica Komar, Radoslav Milošević, Novica Telebak, Nebojša Rudan, Sergej Ćuk, Božidar Vučurević, Miodrag-Ljumo Hrnjez, Zdravko Dabić, Sreten Vidaković, Đorđe Dabarčić, Dobroslav Ćuk, Olgica Cice, Marko Jakšić, Vera Basor, Božo Kijac i Jovan Bratić.

Od navedenih pjesnika preminuo je Sergej Ćuk, sa čijom je pjesmom "Rođen u kamenu" i počela promocija knjige.

Prethodno je u trebinjskoj gimnaziji "Jovan Dučić" održan književni čas sa učenicima te obrazovno-vaspitne ustanove, gdje su đaci čitali svoje stihove i prozne radove, Tijana Babić, Nikolina Medan i Nikolina Govedarica.

Organizatori večerašnje promocije su Književna zajednica „Jovan Dučić“. Srpskog prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, Gradski odbor Trebinje i Narodna biblioteka Trebinje.