Zbirka poezije "Dojava znanca" Trebinjca Ranka Slijepčevića, predstavljena je večeras u kafeu "Klub", uz koncert autora.

promocija zbirke pjesama ranka slijepcevica dojava znanca

Promovisana zbirka pjesama je nekoliko godina stajala u Rankovom folderu u računaru, sve dok se nisu pojavile pjesme "Dojava znanca" i "Hercegovina", koje su ga, kako kaže, nagovorile da objavi knjigu.

"'Dojava znanca' je skup nekih mojih emocija i sjećanja od prije desetak-petnaest i više godina. I zato kažem da je dosta stajala u mom kompjuteru, dok se nisu pojavile pjesme 'Dojava znanca', koja mi mnogo znači, i zavjetna pjesma 'Hercegovina'", kaže Slijepčević.

"Dojava znanca" je zbirka poezije koja je bila vrlo inspirativna za Slijepčevićev prvi roman, "Hamlet od Tribunije". Dodaje da u današnje vrijeme napraviti zbirku poezije za njega predstavlja 'hir'.

"Moj prijatelj Zoran Janković baš prijateljski prati sve moje hirove. On je uvijek na mojoj strani i uvijek se tehnički pobrine da moje knjige ugledaju svjetlost dana", dodaje Slijepčević, nakon čega su uslijedile nadaleko poznate numere.

Zbirka ima 24 pjesme, i veoma interesantan detalj je, da i pored više puta lektorisanja, u zbirci nedostaje jedna pjesma, "Ljeto". Ipak, kako koju knjigu odštampa Slijepčević kaže da više neće pisati, ali "Ljeto" bi ga moglo "ponovo" svrstati kao vrsnog književnika i pjesnika.

Slijepčević, koji je kantautor, kaže da se uvijek zalaže da sve pjesme imaju nit poetike, te da se trudi da pobjegne od komercijalnog "fidbeka".

promocija zbirke pjesama ranka slijepcevica dojava znanca

Iako je do sada objavio tri zbirke pjesama i roman, Ranko Slijepčević kaže da sebe vidi samo kao muzičara, te da mu je više nego drago ako mu neko dodijeli kompliment da je kompozitor.

Promocija zbirke je, do sada, održana u Italiji i Francuskoj.

O Ranku je, u nekoliko rečenica, govorio kolega po peru, vaterpolista, pravnik i novinar Ljubiša Anđelić, koji se kazao da, kada je pročitao zbirku pjesama, nije mogao odoljeti, a da nešto ne kaže na večerašnjoj promociji.

"Moj mlađi kolega Ranka Slijepčević, smjelo i veoma uspješno je zakoračio u svijet književnosti. Kada piše, posebno stihove, kao da riječi niže u ogrlicu bisera", kazao je Anđelić, dodajući da se nada da će Ranko nastaviti sa pisanjem jer, kako je rekao, njegova spisateljska djela, "Hamlet od Tribunije" i večeras predstavljena zbirka, to nesumnjivo zahtijevaju.

promocija zbirke pjesama ranka slijepcevica dojava znanca

Zbirci pjesama "Dojava znaca", prethodile su zbirke pod nazivima "Dani od samoće, noći od pjesme" i "Kad pjesnici zaćute". Takođe, autor je i romana "Hamlet od Tribunije".

Glavni je "krivac" i za nezvaničnu himnu grada podno Leotara, "Trebinjska".