Sinoć je u klubu prijatelja umjetnosti "Atanasije Popović" održana promocija romana "Kupi mi kupine", autora Amira Misirlića.

Amir Misirlic

Roman „Kupi mi kupine“ prvo je djelo takve vrste na koje se odlučio Amir Misirlić, cijenjen kao jedan od najuticajnijih rock kritičara u Bosni i Hercegovini. Do sada je objavljivao djela publicističkog karaktera kao što je „Prvi BiH pop rock leksikon“, monografija „Bijelo dugme“, te prvi tom ambiciozne i obimne trilogije „Soundtrack vremena“.

Promocija knjige Kupi mi kupine

Ni „Kupi mi kupine“ tematski ne ide daleko od priče o popularnoj muzici. Tačnije osnovna tema tog romana i jeste priča o izmišljenom rock sastavu koji je slavu stekao osamdesetih godina prošloga vijeka. Međutim, ova knjiga govori i o sedamdesetim i dobu njegovog sazrijevanja, o vojničkim danima u vrijeme oko Titove smrti, o osluškivanju muzičkih trendova i tvrdoglavim i ne uvijek baš uspješnim pokušajima da im se glavni junak pridruži.

Mirsad Miro Korać, glavni junak ove knjige, sve je prije nego junak. Više uporan nego talentovan, mediokritet sa snovima o velikoj slavi, on ih na trenutak i ostvari.

Promocija knjige Kupi mi kupine

U najavi ovog romana piše kako je to knjiga o rock'n'rollu, svojevrsni priručnik o umjetnosti zavođenja, te hronika o odrastanju u Sarajevu u posljednje, tako turbulentne četiri decenije.

'Kupi mi kupine' je pisana u formi intervjua u kojem Korać daje očekivane i stereotipne odgovore, da bi zatim svako pitanje iz intervjua iskoristio kao motiv da iskreno neke vlastite poraze konačno i sam sebi prizna.

U okviru promocije održan je i čas Old School Ex-Yu Rock muzike gdje je Amir ispričao priče o nastanku nekih od najpoznatijih rock pjesama, a uz gitare su ih uživo izveli Miki i Adi, koji su nakon promocije nastavili sa svirkom uživo. Sponzor ove promocije su podrumi Anđelić i Klub ljubitelja umjetnosti "Atanasije Popović". Organizator je Radio Gbg.