Nakon što je prije nekoliko dana objavljeno da je trebinjski “Agrokop” dobio novog vlasnika, švajcarsku “Svis Nova invest AG”, na zidu zgrade gdje je smještena ova firma osvanuli su grafiti uvredljive prirode i drveni krst.

Grafiti na upravnoj zgradi Agrokopa Za sada je neizvjesno ko je napisao grafite “Kiprani srpski grobari...”, “Da li zna vlada i policija”. Na drvenom krstu stoji napisano “36 porodica”.

Dodatno je atmosferu u trebinjskom “Agrokopu” uzburkala informacija da bijeljinsko preduzeće “Herba komerc” zahtijeva stečaj “Agrokopa”.

Većinski vlasnik “Agrokopa” Aleksa Kostović i kompanija iz Švajcarske potpisali su protokol o kupoprodaji, ali je bijeljinska firma “Herba komerc” prije petnaestak dana od Privrednog suda u Trebinju zatražila da bude pokrenut stečaj “Agrokopa” kako bi bile izmirene obaveze prema ovoj kompaniji.

U “Agrokopu” kažu da je činjenica da postoji dug prema “Herbi”, ali je iznenađen da u toj kompaniji ne žele da odustanu od tužbe iako znaju da su se predstavnici švajcarske firme obavezali da će izmiriti sve obaveze prema radnicima i dobavljačima.

Predsjednik sindikata “Agrokopa” Goran Fržović je optužio direktora Nevenka Kuvača koji, prema njegovim riječima, sa “Herbom” pokušava da likvidira preduzeće i time ostavi bez posla 35 stalno zaposlenih, kao i 100 sezonskih radnika.

Sindikat “Agrokopa” podržava Aleksu Kostovića i njegove namjere da proda većinske akcije firmi iz Švajcarske.

- Ovo što se sada dešava je režija direktora Nevenka Kuvača, koji pokušava da ugasi preduzeće i rasparča vinograde kako bi ih za male pare kupili “sumnjivi tipovi”. Tvrdim da Kuvač sve radi da nas ostavi bez posla, a da vlasništvo “Agrokopa” podijeli ko zna već kome - istakao je Fržović.

Ukupna dugovanja “Agrokopa” iznose oko šest miliona maraka. Međutim, investitor iz Švajcarske, poslije duge analize, odlučio je da uđe u otkup i krene sa oporavkom preduzeća.

- Svjesni smo da je dobar radnik samo zadovoljan radnik, a nama su na prvom mjestu naši ljudi. Imamo dugoročan plan da uporedo sa proizvodnjom širimo kapacitete, a samim tim i povećavamo razvojni potencijal preduzeća - dodao je Kovačević.

Zbog neizmirenih višemjesečnih obaveza stalno zaposleni i sezonski radnici “Agrokopa” tokom prošle i ove godine više puta su protestovali. Švajcarski investitor je tada, u fazi početnih pregovora, uložio 110.000 maraka, čime su izmirene prioritetne obaveze i obezbijeđen novac za rezidbu.

Štetočine
- U vinogradima bi se za koji dan morali obaviti značajni poslovi. Srećom, ovih dana pada kiša, ali kad ugrije, lozu će napasti štetočine. Ukoliko se ne obavi zaštita hemijskim sredstvima, sve će propasti. Onda će šteta biti neprocjenjiva - kaže Fržović. Glas Srpske