Izlozba grbovi trebinje2.jpg

U Muzeju Hercegovine je u okviru naučnog skupa "Kosovski zavjet: istorija i kultura pamćenja u Republici Srpskoj", otvorena izložba "Orao, lav i krin - heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja" autora mr Janka Vračara, muzejskog savjetnika istoričara iz Muzeja Republike Srpske i Dejana Došlića, višeg asistenta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Izložbu čini dvadeset grbova vladarskih i velikaških porodica srednjovjekovnih srpskih zemalja u trodimenzionalnoj formi i faksimil Fojničkog grbovnika iz 1675. godine u kojem su predstavljene te porodice.

Takođe, posjetioci na izložbi mogu da pogledaju i primjerke srebrnog novca srednjovjekovnih bosanskih vladara Tvrtka Drugog i Stefana Tomaševića, kao i kopiju pečata srpskog kneza Strojimira iz 9. vijeka.

Prema riječima mr Janka Vračara, posjetioci mogu da vide grbove vladarskih i velikaških porodica od devetog vijeka i roda Vlastimirovića do petnaestog vijeka do dinastije Branković.

"Ono što moramo posebno da naglasimo je da su izvori za srednjovjekovnu srpsku heraldiku bili pečati, numizmatika (stari novac) i grbovnici od kojih su najvažniji takozvani ilirski grbovnici koji pokazuju kontinuitet srpske državne misli koja nije prekinuta sa petnaestim vijekom već se nastavlja i kroz heraldiku", objasnio je Vračar.

Izlozba grbovi trebinje1.jpg

Dejan Došlić je rekao da su ovom izložbom pokušali predstaviti dio srednjovjekovne srpske istorije, koja je aktuelna i danas.

"Potrudili smo se da izložba bude zanimljiva svim uzrastima, od najmlađih do onih starijih posjetilaca. Izložba je do sada predstavljena u Muzeju Republike Srpske i Viteškom festivalu  u Banjaluci i voljeli bismo da nakon Trebinja izložba bude otvorena širom Republike Srpske, ali i Srbije i drugih zemalja“, dodao je Došlić.

Inače, heraldika kao pomoćna istorijska nauka proučava nastanak grbova, pravila njihovog postanka i istorijat razvoja. Pojava i razvoj grbova nerazdvojivo su vezani za vitešku ili ritersku kulturu, koja se od 11. vijeka razvijala u srednjovjekovnoj Evropi.

Izložba je dostupna posjetiocima u narednih mjesec dana.

D O D A T A K

U okviru Trebinjskog kulturnog ljeta u Muzeju Hercegovine u Trebinju biće održane Vidovdanske svečanosti, a u organizaciji Centra za društveno-politička istraživanja biće održan trodnevni naučni skup od 26. do 28. juna.