Zbornik Kostic 2-min.jpg

U okviru „Dučićevog dana“ večeras je u Narodnoj biblioteci Trebinje promovisan zbornik radova „Poezija i poetička načela Laze Kostića“, predstavljenih na prošlogodišnjem naučnom skupu u Trebinju.

Svetlana Šeatović, rukovodilac Odjeljenja za poetiku moderne i savremene srpske književnosti i urednik zbornika je rekla da večeras promovišu 15. jubilarni zajednički zbornik Dučićevih večeri poezije i Instituta za književnost i umjetnost.

„Ono što je veoma zanimljivo u ovom zborniku jeste to da su pomjerena istraživanja vezana za pitanje Venecije, Bogorodice i manje poznato angažovanje Laze Kostića povodom hercegovačkog ustanka, njegova agitacija protiv prisajedinjenja Bosne i Hercegovine, jedan dalekovidi pogled koji će ukazati upravo na to da će jednog dana zaista doći do aneksije Bosne. Takođe, zbornik sadrži nekoliko jako dobrih uvida koji se tiču Kostićevog stiha i njegovih izrazito poetičkih odlika“, navela je Šeatović.

Prof. dr Jovan Delić kaže da zbornik sadrži 20 naučnih radova, te da je ovo prvi zbornik koji je štampan u Trebinju.

„Ovim naučnim radovima prethodi uvodna riječ urednika i jedna izvrsna pozdravna riječ na temu 'Laza Kostić u Hercegovini', koju je pripremila Svetlana Šeatović. Ona je skrenula pažnju na to koliko je Laza Kostić bio na strani hercegovačkih ustanika. Zatim slijedi sedam radova koji se tiču opštih pitanja poetike Laze Kostića. Ja sam pisao rad na temu 'Laza Kostić i srpsko pjesništvo 20. vijeka', gdje sam htio da pokažem zašto jedan pjesnik koji je romantičar iz 19. vijeka ulazi u korpus pjesnika 20. vijeka. To je zato što su se gotovo svi značajniji pjesnici 20. vijeka prema njemu odnosili krajnje kreativno i uzimali ga za neku vrstu svoga uzora. Mislim da je ovaj zbornik popunio jednu prazninu, koja je bila očevidna i da nam je utemeljio naš cio ciklus od 30 knjiga“, rekao je Delić.

U okviru manifestacije „Dučićev dan“, sutra će, na Blagovjesti i na dan upokojenja Jovana Dučića, u Hercegovačkoj Gračanici od 9 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija i pomen poznatom pjesniku.