Vece posveceno aleksi santicu2.jpg

U Muzeju Hercegovine večeras je povodom stogodišnjice njegove smrti, priređen omaž posvećen velikom srpskom pjesniku Aleksi Šantiću, pod nazivom "I opet mi duša sve o tebi sanja".

Program su pripremili učenici i profesori Centra srednjih škola Trebinje koji su kroz pjesmu, glumu, recitaciju i igrokaz pokazali da, iako „Šantić ne hodi među nama već stotinu ljeta, na usnama srednjoškolaca njegova riječ snažno i vječno odzvanja".

Marija Grubačić, učenik trećeg razreda Centra srednjih škola Trebinje se zahvalila profesorima Snežani Grbić, Vanji Sišić, Maji Čečur i Slavici Mićić koje su im pomogle i osmislile scenario za muzičko-scenski omaž.

„Potrudili smo se da ovim omažom pošaljemo poruku da veliki pjesnik kao što je Šantić nikada ne ode u zaborav i da 100 godina nakon smrti i dalje je sa nama“, istakla je Grubačić.

Ognjen Marić, učenik drugog razreda Centra srednjih škola Trebinje je rekao da je Aleksa Šantić velika ličnost, koja krasi našu književnost, srpski jezik i kulturu.

Vece posveceno aleksi santicu3.jpg

Snežana Grbić, profesor Srpskog jezika u Centru srednjih škola Trebinje kaže da im je želja da ovim manifestacijama motivišu djecu da se više posvete umjetnosti, jer misli da smo je zaboravili.

„Djeca sve manje čitaju i malo su okrenuta umjetnosti, a prilikom ovakvih manifestacija iskreno ih doživaljavaju i na jedan drugačiji način shvataju umjetnost. Umjetnost je prevazilaženje te prolaznosti života i to što Aleksa Šantić večeras živi sa nama, poslije 100 godina. Nikad ga ne zaboravljamo i svaka pjesma koju učenici recituju ili otpjevaju iskreno doživaljavaju, to ne mogu u učionici“, navela je Grbić.

Nedeljka Ilijić, direktor Centra srednjih škola Trebinje je istakla da učenici Centra duži niz godina priređuju omaže i manifestacije, a ove godine su u čast stogodišnjice smrti velikog srpskog pjesnika Alekse Šantića priredili lijep igrogaz.

„Učenici Centra srednjih škola ne pokazuju samo rezultate u znanju i učenju, osvajanju prvih nagrada na školskim takmičenjima, već i u vannastavnim aktivnostima pokazuju zapažene rezultate“, rekla je Ilijić.

Vece posveceno aleksi santicu1.jpg