Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Izložbom grafičkog dizajna „Proces - Projekat ReCulture“ Kulturni centar proslavio deset godina rada

10 godina kulturnog centra3.jpg

U Kulturnom centru Trebinje večeras je otvorena izložba grafičkog dizajna „Proces“ koja je nastala kao rezultat četvorogodišnjeg evropskog projekta „ReCulture: Rebrendiranje ustanova kulture Zapadnog Balkana“ u okviru programa Kreativne Evrope.

Ovom prilikom Kulturni centar Trebinje je proslavio i deset godina rada.

Na izložbi „Proces“ prikazan je novi vizuelni identitet Kulturnog centra Trebinje kao i vizuelni identiteti ostalih institucija kulture koje su dio ovog projekta: Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Umjetničke kolonije Danilovgrad.

Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje kaže da izložba predstavlja četvorogodišnje trajanje projekta u okviru koga su odabrani timovi mladih dizajnera radili na različitim aspektima vizuelnog identiteta ove četiri institucije, uz aktivnu podršku lokalnih i evropskih mentora.

10 godina kulturnog centra4.jpg

„Mijenjanjem svojih vizuelnih identiteta kroz ovaj projekat institucije su pokazale kako osavremeniti i poboljšati svoju transparentnost i učvrstiti svoje pozicije vodećih institucija kulture u sredinama u kojima djeluju. U okviru izložbe publika je imala priliku da pogleda dizajnerska rješenja novih logotipa, odabrane palete boja i fontova, te njihove primjene na plakate, društvene mreže, veb-sajt i primjere aplikacija na suvenire“, naveo je Vuković.

On je dodao da ovom izložbom proslavljaju značajan jubilej - 10 godina rada Kulturnog centra sa novim vizuelnim identitetom.

„Kulturni centar baštini jednu vrstu nasljeđa, još iz 1971. godine kad je Dom kulture otvoren i uvijek je bio servis kulture za potrebe građana Trebinja, bez obzira pod kojim imenom je bio. Na početku formiranja, napravili smo viziju da Kulturni centar postane značajno mjesto susreta novih ideja u oblasti savremene umjetnosti, ali nastavljajući da njeguje tradicionalne manifestacije“, istakao je Vuković.

Dizajnerski tim koji je radio na rebrendiranju Kulturnog centra Trebinje pod vođstvom mentora docent mr Nade Arnaut, čine mladi dizajneri Milen Tišić i Arijana Kadić.

Kadić, koja je iz Podgorice, kaže da je iza njih četiri godine intezivnog rada i sjajno iskustvo za mladog dizajnera.

„Preko društvenih mreža sam vidjela konkurs i prijavila se. Bio mi je zanimljiv poziv, jer sama činjenica da se radi o rebrendiranju kulturnih institucija je za mene bio znak da je nešto drugačije i nije komercijalno. Bilo je zanimljivo, izazovno i mukotrpno, ali vrlo dobro iskustvo za mladog dizajnera, jer u moru ideja, ipak je veliki izazov ostati motivisan tokom cijelog procesa“, istakla je Kadić.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je jubilej od deset godina osnivanja Kulturnog centra veoma značajan, te da u budućnosti treba da nastoje da zadrže ono što su uradili.

10 godina kulturnog centra2.jpg

„Izuzetno su dobri rezultati, a iz njih su četiri godine značajnog projekta, na koji nije mogao svako da aplicira, ni da dobije mogućnost. Veliko hvala menadžmentu, direktoru i svim zaposlenim koji daju veliki doprinos da ovaj objekat ostavi trag kroz manifestacije“, naveo je Ćurić.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske je istakla da Kulturni centar Trebinje obilježava deceniju izuzetno uspješnog rada, izrazivši zadovoljstvo što je ona obilježena večerašnjom izložbom grafičkog dizajna „Proces“.

Ona je dodala da je izložba rezultat projekta „Rebrendiranje ustanova kulture zapadnog Balkana“ u okviru programa Kreativna Evropa koji je višestruko značajan, što je potvrda da Republika Srpska ima kapacitet da učestvuje ne samo kao partner, već i kao lider u ovakvim projektima.

„Kroz učešće u ovom projektu, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Kulturni centar Trebinje dobijaju potpuno novi vizuelni identitet i alate komunikacije koji će omogućiti da se na inovativan način uključe u sve evropske kulturne tokove“, rekla je Đaković, dodavši da je osim toga važna i afirmacija domaćih stvaralaca.

 Nakon otvaranja izložbe, koncertom grupe “Krugovi u žitu” Kulturni centar Trebinje proslavio je 10 godina rada.

10 godina kulturnog centra1.jpg

10 godina kulturnog centra5.jpg

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja