Vjezbanje.jpeg

Vježbanje na prazan stomak često dovodi do osjećaja mučnine i vrtoglavice. Sa druge strane, ukoliko ste jeli neposredno prije treninga težina u želucu može vas usporiti i uspavati pa se vježbe ne mogu ispratiti do kraja.

Poželjno je izbjegavati obje krajnosti. U narednim redovima možete pročitati koje namirnice su pogodne prije početka treninga.

Banana i kikiriki puter

Banana sadrži kalijum koji će spriječiti umor i bol u mišićima tokom samog treninga. Hranljiva je i utoliće glad, a pritom je laka za želudac.

Ukoliko niste ljubitelji banana možete ih jesti zajedno sa kikiriki puterom. Ipak, treba biti oprezan sa kikiriki puterom jer pretjerana konzumacija može izazvati mučninu.

Tost sa maslacem i orašastim plodovima

Maslac sa orašastim plodovima liči na krem i zapravo je mješavina kikiriki putera, indijskog oraha, lješnika ili badema.

Namažite klasičan maslac na tost i preko njega pospite usitnjenje orašaste plodove oraha, lješnika, badema ili one koji su vam u tom momentu dostupni.

Ovsene pahuljice sa voćem

Mnogima su ovsene pahuljice sa voćem omiljeni doručak. Na taj način unose se zdravi šećeri iz voća, dok ovsene pahuljice stvaraju osjećaj sitosti.

Ovaj ukusni obrok obezbjediće dovoljno energije vašem organizmu, kako bi izdržali naporan trening.

Smuti

Nutricionisti naglašavaju da je smuti u kom su pomiješani jedna šaka voća i dvije šake povrća odličan prije početka treninga.

To će vas razbuditi svojom svježinom i dati tijelu potrebnu snagu da se izbori sa zahtjevnim vježbama.

Tvrdo kuvana jaja

Proteini se mogu nadoknaditi uz tvrdo kuvano jaje kombinovano sa parčetom crnog hljeba. Ova kombinacija je posebno dobra ukoliko niste stigli da ručate, održaće vas sitim, a opet se nećete prejesti.

Sa jajetom i hljebom možete kombinovati i humus.

Sušeno voće i orašasti plodovi

Slatka užina na koju niko ne može ostati ravnodušan. Jednu šaku sušenog voća pomiješati sa dvije šake orašastih plodova i uživati u sočnom ukusu.

Ova kombinacija je hranljiva i pritom se želja za vještačkim šećerom smanjuje jer sadrži dovoljno prirodnih šećera.

Energetske pločice

Ako ste osjetili glad na putu do teretane jednostavno kupite energetske pločice. Mješavina žitarica i suvog voća je dobar izbor kada ste u žurbi.

Međutim, iako vas ukus ove brze užine može brzo osvojiti, ipak nemojte zaboraviti da ništa ne može zamijeniti voće.