nokti.jpg

Lomljivi nokti stvaraju nesigurnost, pogotovo kada radimo sa ljudima jer su nam ruke izložene pogledima dok kuckamo po tastaturi, potpisujemo važne ugovore i generalno vodimo komunikaciju.

U nastavku pročitajte jednostavne i praktične savjete koji će vam biti od koristi i sačuvati zdravlje vaših noktiju.

Odmorite nokte od manikira

Jasno je da svi želimo besprekoran manikir i da na svakih nekoliko dana lakiramo nokte kod kuće ili jednom mjesečno odlazimo u kozmetički salon kako bi nanijeli na nokatnu ploču gel lak ili izlili nokte.

Postoje različite tehnike koje nam omogućavaju takav manikir ali kada su nokti osjetljivi i tanki one ih mogu dodatno oštetiti tako da postanu lomljivi.

Zato je potpuno opravdano da u želji za čvrstim noktima na nekoliko nedjelja ili meseci odmorite od lakiranja istih.

Na taj način ćete omogućiti nokatnoj ploči da diše i da se razvija i već za nekoliko nedjelja možete primijetiti da nokatna ploča izgleda bolje.

Pravilno turpijanje

Iskustva pokazuju da većina ljudi kod kuće koristi grube turpije za nokte kako bi ih skratili i oblikovali.

Gruba površina turpija je praktična jer u svega nekoliko poteza možete dovesti nokatnu ploču do savršenog oblika, ali je namijenjena stručnjacima u okviru kozmetičkih salona koji su savladali pravilne pokrete tako da ne izlome nokat i ne stvore sitne pukotine koje ga trajno oštećuju.

U kućnim uslovima birajte što mekanije turpije, dužinu nokta skratite makazicama i izbjegnite dodatna oštećenja.

Pravilna ishrana i suplementi

Ljekari ističu da se nedostatak određenih vitamina može ogledati na nokatnoj ploči tako da ona postaje lomljiva i nokti počinju da se listaju.

Ne možete jasno utvrditi stanje vitamina u krvi dok ne provjerite krvnu sliku, ali ako se već nekoliko meseci borite sa lomljivim noktima vrijeme je za preventivne preglede.

Na osnovu pregleda ljekar će vam ako je neopohodno prepisati suplemente, potrebno je promijeniti ishranu i unositi više voća i povrća kako bi imunitet ojačao i samim tim tijelo izgledalo ljepše i problemi sa kožom i noktima nestali.

Redovno hidrirajte ruke kremom

Hidratantna krema na prirodnoj osnovi koja u sebi sadrži vitamin E može podstaći regeneraciju kože ruku, kože oko noktiju i same nokatne ploče.

Ovo je praktičan način na koji možete oporaviti nokte, potrebno je nekoliko puta dnevno nanijeti hidratantnu kremu na prethodno oprane ruke.

Iskustva pokazuju da se već nakon desetak dana primijeti znatna razlika, a kada jednom usvojite ovu naviku spontano ćete brinuti o koži ruku svakodnevno.

Ne postoji pravilo kada je izbor hidratantne kreme u pitanju, pročitajte sastojke i birajte što prirodniju kremu koja u sebi sadrži kokosovo ulje, vitamine, minerale, kolagen i druge hranljive čestice.

Izbjegavajte korišćenje jakih sredstava za čišćenje 

Jasno je da moramo da operemo sudove i dezinfikujemo kupatilo, ali budite iskreni i priznajete sebi koliko često ruke zaštitite rukavicama.

Upravo jaka sredstva za čišćenje kuće narušavaju zdravlje našeg organizma, utiču na kožu i nokte isušujući ih tako da nokti postanu lomljivi.

Nemojte prati sudove bez rukavica, koristite ih i kada glancate kupatilske površine i budite odgovorni prema sebi.